Kenen kirottu lapsi?

Harry Potter ja kirottu lapsi, ”kahdeksas Potter”, saattaa yllättää monet lukijat. Kirja on nimittäin näytelmä ei romaani. Ja sen on kirjoittanut Jack Thorne ei J. K. Rowling. Rowling on kuitenkin ollut mukana tarinan suunnitelussa, yhdessä Jack Thornen ja John Tiffanyn kanssa.

Näytelmässä Harry Potterin elämä on muuttunut paljon kouluajoista. Hän on nykyään vastuullinen aikuinen, joka stressaa töistä ja huolehtii kolmesta lapsestaan yhdessä Ginny-vaimon kanssa. Erityisesti huolta tuottaa nuorin lapsi, Albus, joka ei oikein sopeudu muuhun perheeseen. Poika erkaantuu perheestä vielä enemmän, kun hänet valitaan Tylypahkan lajitteluseremoniassa luihuseen, koko muun perheen ollessa rohkelikossa. Kaiken lisäksi Albus ystävystyy tiiviisti Scorpiuksen kanssa, joka on Harryn entisen vihollisen Draco Malfoyn poika.

Eräänä iltana Amos Diggory, kolmivelhoturnajaisissa tapetun Cedricin isä, tulee Pottereille kylään sukulaistyttönsä kanssa. Hän vetoaa Harryyn sanoen, että ilman tätä Cedric ei olisi kuollut. Amos vaatii Harrya hankkimaan ajankääntäjän, paalaaman ajassa taaksepäin ja pelastamaan Cedricin. Harry tietää ettei moinen onnistuisi, joten hän joutuu lähettämään vieraat pois. Häneltä jää kuitenkin huomaamatta, että Albus on kuunnellut keskustelua koko ajan. Albus päättää, että nyt on hänen vuoronsa tehdä jotain tärkeää, ja hän alkaa suunnitella Cedricin pelastusta. Albus kertoo asiasta myös Scorpiukselle ja siitä tulee heidän yhteinen tehtävänsä.

Pojat saavat varastettua ajankääntimen ja lähtevät suorittamaan tehtävää Amoksen sukulaistytön kanssa. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja he joutuvat palaamaan ajassa monta kertaa. Valitettavasti nämä kerrat sotkevat asioita entisestään ja lopulta tulevaisuus on aivan sekaisin. Pystyvätkö he korjaamaan aiheuttamansa vahingon?

Velhomaailman säännöt uusiksi

Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmässä on yksittäisiä asioita, joiden ansiosta koko tarina ei ole aivan pilalla. Mielestäni Rowlingin velhomaailma on tavoitettu hyvin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Lisäksi osa uusista hahmoista on luotu todella hyvin, kuten Albuksen paras kaveri Scorpius. Pidin myös siitä, että aikamatkailu mahdollistaa vanhojen hahmojen näkemisen.

Tietenkin vanhojen hahmojen kanssa on myös haasteita, ja esimerkiksi Ronin persoona näytelmässä on erilainen kuin alkuperäisissä kirjoissa, mikä kyllä pistää silmään. Lisäksi Kirotussa lapsessa on muitakin kohtia, jotka ovat ristiriidassa alkuperäisten Pottereiden kanssa. Juuri nämä ristiriidat tekevät juonesta huteran ja monissa kohdissa alkaa miettimään, että ei sen näin pitäisi mennä.

Monissa kohdissa alkaa miettimään, että ei sen näin pitäisi mennä.

Vielä yksi asia, joka jäi häiritsemään, on kirjan nimi. Kirottu lapsi. Viitataanko tällä Albukseen ja hänen vaikeuksiinsa sopeutua perheeseen vai Scorpiukseen ja hänen syntyperästään kiertäviin juoruihin? Vaiko kenties huhuihin, joiden mukaan Voldemortilla olisi lapsi? Yksi vaihtoehto voisi olla myös Cedric Diggory, jota pyritään kuumeisesti pelastamaan.

Odotukset kohdalleen

Kokonaisuudessaan näytelmä oli keskitasoa. Jos ei pidä Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjan epilogista, kannattaa Kirottu lapsi jättää suosiolla lukematta. Ja vaikka pitäisikin, odotuksia ei kannata nostaa liian ylös, sillä Rowlingin tasolle se ei nouse. Kuitenkin täytyy muistaa, että oikeasti näyteltynä tunnelma voi olla aivan toinen, sillä näyttelijöiden ilmeeet ja eleet sekä lavastus tuovat teokseen aivan uuden ulottuvuuden.

Vaikka näytelmän juoni ei ole kovin vakuuttava, ovat Harry Potter -fanit innostuneet siitä paljon. Esimerkiksi Helsingissä 8.11. järjestettävä Kirotun lapsen suomennoksen julkaisutilaisuus on täynnä ja tapahtuman facebook-sivuilla 5800 on ilmoitanut osallistuvansa tapahtumaan.

Alunperin kirjoittanut Meeri Manninen




Täydellisen mutakakun resepti

Tämä resepti on ollut ehdottomasti paras kaikista mutakakkuresepteistä mitä olen ikinä kokeillut! Niin taikina kuin valmis kakkukin vievät kielen mennessään. Kakku on loistavaa sekä juuri uunista tulleena että jääkaappikylmänä.

Raaka-aineet

4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 ½ vehnäjauhoja’
170g taloussuklaata
170g voita

Valmistus

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita keskenään kuivat aineet.

Sulata suklaa ja voi.

Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjavuokaan ja voitele reunat. Voit toki myöskin käyttää normaalia vuokaa, mutta irtopohjainen on kätevämpi.

Vatkaa keskenään kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Kannattaa vatkata niin kauan, että vaahto on erittäin ilmavaa ja vaaleaa, sillä silloin kakusta tulee parempi.

Sekoita varovasti keskenään ensin kuivat aineet ja kanamunasokerivaahto. Vispilän käyttäminen ja taikinan nostaminen rauhallisin liikkein ylhäältä alas pitää ilman taikinassa paremmin kuin lusikalla huitelu.

Kääntele joukkoon sulatettu voi ja suklaa.

Kaada massa vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15-25 min. Aikaa on jokseenkin vaikea arvioida, sillä kakku paistuu eri uuneissa eri tavalla., joten kannattaa käyttää cocktailtikkua kakun kypsyyden tarkistamiseen. Kakun voi jättää niin raa’aksi tai kypsäksi kuin haluaa.

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja koristele siivilöimällä tomusokeria päälle. Herkuttele!

Alunperin kirjoittanut Anni Säynätjoki




Niin kauan kun käteni pystyy kirjoittamaan

Ensimmäisen kerran kun puhuit hänelle, et tiennyt mitä ajatella. Olitte olleet samassa ryhmäkeskustelussa ja hän oli tullut keskustelemaan sinulle yksityisesti. Hän vaikutti mukavalta; kun jaoit kuvasi, hän vakuutti sinun olevan kaunis, ja kun sanoit ettet itse ajattele niin, hän sanoi todella tarkoittavansa sitä. Kun kysyit miksi hän tuli puhumaan juuri sinun kanssasi, kaikista niistä ihmisistä juuri sinun kanssasi, hän ei vastannut, mutta kun sanoit ettet itse olisi tullut juttelemaan jollekin niin kiusalliselle ja tylsälle ihmiselle kuin sinä olet, hän sanoi ettei todellakaan nähnyt sinua niin, että hänen mielestään olit todella kiinnostava ja mukava ihminen. Kerroit hänelle vanhempiesi erosta ja siitä, kuinka tykkäsit juoda viskiä ystäväsi kanssa ihan vaan siksi että se auttaa syvällisten puhumisessa, hän kertoi harrastuksistaan ja siitä mitä teki elämällään. Hän kysyi suurinta salaisuuttasi, kerroit syömishäiriöstäsi joka alkoi yhdeksänvuotiaana, hän kertoi kuinka meinasi vahingossa polttaa talonsa palamaan.

Puhuitte iltamyöhään saakka bändeistä joita kuuntelitte ja mitä tahdoitte tehdä elämällänne. Jaoit hänelle kirjoittamasi runon, hän sanoi pitävänsä siitä ja pyysi sinua kirjoittamaan niitä lisää. Hän pyysi sinua laulamaan hänelle, mutta sanoit tekeväsi sen jokin toinen päivä, toivoit että hän unohtaisi sen kokonaan koska et pitänyt siitä kun joku kuuli sinun laulavan. Hän oli ensimmäinen henkilö jolle kerroit pelkääväsi ihmisiä, hän oli ensimmäinen henkilö jolle kerroit monia muitakin asioita joita et välttämättä ollut kertonut parhaille ystävillesikään. Seuraavana päivänä lähetit hänelle kuvan taivaasta, koska se oli kaunis ja koska halusit jutella hänelle, kun hän ei vastannut, panikoit vähän sillä ajattelit hänen jo kyllästyneen sinuun.

Kun hän sitten seuraavana päivänä vastasi sinulle, olit niin onnellinen että olisit voinut haljeta. Puhuitte siitä, kuinka et ollut koskaan seurustellut, hänestä se oli outoa mutta sinua ei haitannut, puhuitte pitkälle yöhön kaikenlaisista asioista ja tunsit kuinka hän todella halusi tietää sinusta lisää. Sen jälkeen juttelitte lähes päivittäin, useita tunteja kaikesta maan ja taivaan väliltä, sillä hänen kanssaan tuntui kuin mistä tahansa olisi voinut puhua ilman että hän tuomitsisi siitä. Et koskaan kuvitellut, että tuosta tuntemattomasta ihmisestä tulisi noin läheinen sinulle, vieläpä niin lyhyessä ajassa, mutta niin kävi. Rupesit ikävöimään häntä päivinä joina ette jutelleet. Kun hän yhtenä iltana sanoi ikävöineensä sinua, sydämesi rupesi tykyttämään ja kasvoillesi levisi leveä hymy. Sinä hetkenä olit tyytyväinen ettei hän nähnyt sinua.

Jossain vaiheessa aloit miettimään onko mahdollista rakastua henkilöön jota ei ole koskaan nähnyt. Aloit laskeskelemaan mahdollisuutta siihen, että äitisi antaisi sinun matkustaa tapaamaan häntä, mutta tiesit ettet todellakaan saisi hänen siunaustaan matkalle. Kirosit maailmaa, miksi teidän piti syntyä niin kaukana toisistanne, eihän teidän välillänne ollut kuin liian kallis lentolippu ja koko helvetin Eurooppa!  Et koskaan sanonut ääneen että rakastit häntä, ehkä koska et tuntenut niin, tai koska hän ei varmaan koskaan tuntisi samoin tai ehkä kuitenkin vain siksi että välimatka oli aivan liian pitkä. Tiesit, että ette näkisi toisianne vielä moneen vuoteen, ei sellainen vain yksinkertaisesti voisi toimia.  Yhä useammin ajattelit millaista olisi, jos olisit hieman vanhempi, tai äitiäsi ei kiinnostaisi niin paljon, tai jos hän olisi vähän rikkaampi, olisitteko jo tavanneet toisenne ja olisivatko asiat jo aivan toisin.

Mietit, että ehkä jossain seuraavassa elämässä teillä olisi paremmat lähtökohdat. Tai että ehkä kaikki onnistuisi näinkin, ehkä jatkatte juttelua ja tapaatte parin vuoden päästä. Että ehkä te kestätte sen. Että vielä jonain päivänä olet tarpeeksi rohkea sanoaksesi että rakastat häntä, koska et enää pelkää sitä suurta välimatkaa, koska ehkä se ei olisi aivan mahdotonta.

Alunperin kirjoittanut Siiri Parviainen




Syksyn horoskoopit

Minkälainen loppusyksy sinua odottaa? Haluaisitko neuvoja selvitäksesi ahdistavasta tulevaisuudesta? Nyt sinulla on mahdollisuus selvittää, kenen saman horoskoopin omaavan julkimon tavoin sinun kannattaa tämä syksy viettää. Kurkista myös ystäviesi ennustuksiin, jotta voit varautua heidän arvaamattomaan käytökseensä.

VESIMIES 20.1 – 19.2 Ellen DeGeneres

Kaikki pitävät sinusta. Olet hauska, lahjakas ja huomaavainen,002cc
ja keskustelutaitosi ovat huippuluokkaa. Sinun syksystäsi tulee varmasti onnistunut ja valoisa, kunhan muistat kysyä oikeita kysymyksiä. Toimi muille taskulamppuna pimeydessä, sillä sehän ei sinulle ole vitsiniekkana minkäänmoinen ongelma.

Pidä rakkaasi lähettyvillä, ja keksi hänelle jokin yllätys. Mikäli sitä oikeaa ei ole vielä näköpiirissä, ole valmiusasemissa, sillä hän seisoo aivan nurkan takana odottamassa teidän yllättävää kohtaamistanne.

Loistava koulumenestyksesi jatkaa nousukiitoaan, ja kunhan vain muistat pysytellä ajan tasalla, jopa se matematiikankurssi menee kyllä läpi.

KALAT 20.2 – 20.3 Minna Canth001bbb

Vahvana ja itsetietoisena selviät varmasti läpi harmaan syksyn. Älä anna kenenkään seisoa tielläsi, ja muista tarpeen tullen läksyttää myös laiskaa opettajaasi. Kirjoita sinua kiehuttavasta aiheesta mielipidekirjoitus lehteen, niin saat varmasti uutta puhtia kapinointiin ja järjestelmien hajottamiseen.

Sinähän et usko mystiseen ”toiseen puolikkaaseen”, etkä täten sellaista ole etsimässäkään. Itseäsi viihdyttääksesi voit vaikkapa vetää maton kosiskelijoiden jalkojen alta puhumalla hieman politiikkaa.

Yhteiskuntaopin tunneilla sinun kuitenkin kannattaa varoa sanojasi, jottei sinun ja opettajasi välille synny enää yhtään lisää kitkaa.

OINAS 21.3 – 20.4 Tyler Oakley003cc

Olet kivunnut elämäsi huipulle, ja alas katsoessa lähes huimaa. Pidä positiivinen asenteesi yllä, ja muista kuitenkin, ettei kaikilla mene yhtä hyvin kuin sinulla. Vaaka-ystäväsi on juuri nyt tuen ja läheisyyden tarpeessa kriisiensä keskellä, joten muista antaa hänelle aikaa.

Kaiken työn ja kiireen lomassa rakkauselämäsi on jäänyt huomioimatta. Anna itsellesi yksi ruokaisa lauantai-ilta, ja koodaa kiinnostuksenkohteellesi mahdollisuudesta pienelle Netflix and chill-hetkelle.

Jos vähennät hieman sitä yöllistä twiittailua ja laitat kalenterisi järjestykseen, saatat jopa muistaa lukea niihin sanakokeisiin.

HÄRKÄ 21.4 – 20.5 Kuningatar Elizabeth001bb

Jääräpäisenä ja ahkerana syksysi kuluu mitä todennäköisimmin työntouhussa. Kun muut pyytävät sinua hidastamaan tahtiasi tai lepäämään, sinä vain luotijunan tavoin syöksyt eteenpäin. Ihmiset pitävät sinua hieman mitäänsanomattomana ja ärsyttävänä seurana, joten ehkä sinun kannattaa yrittää solmia uusia ystävyyssuhteita ja näyttää todellinen itsesi.

Pitkään jatkunut parisuhteesi alkaa jo hieman puuduttaa sinua, ja nuoren kokeilunhalun liekki riehuu yhä sisälläsi. Nyt sinun täytyy suorittaa pitkäkaavaiset arvioinnit siitä, onko suhteellanne enää mahdollisuuksia jännittää sinua. Ehkä pieni shoppailureissu läheiseen alusvaateliikkeeseen toisi uusia käänteitä elämääsi…

Koulunkäyntitahtiasi ei voi pysäyttää mikään. Mutta kannattaa pysyä varuillaan, sillä liika lukeminen saattaa sekoittaa tärkeän kokeen tullessa.

KAKSOSET 21.5 – 20.6 Timo Soini003g

Sisukkaana suomalaisena syksyn viima ei tunnu sinusta miltään. Kunhan vain muistat pitää perusarvot kohdallaan ja olet sinulle luontaisesti koko ajan valmiina suoltamaan valheita ja välttelemään kysymyksiä, sujuu kaikki varmasti hyvin!

Rakkaus sujuu sinulta kuin itse taikurilta. Ole valmiina arvostelemaan läheisen ystäväsi rakkauselämää ja mottaa kuonoon sitä, joka uskaltaa pistää takaisin.

Vaikka tulevan koeviikon kokeissa faktat eivät välttämättä ole ihan kohdillaan, tulee sinun kuitenkin jytkyttää läpäistyjen kurssiesi vuoksi oikein kunnolla! Palkitse itsesi oikealla torin makkarakupilla ja kutsu uskolliset ystäväsi jääkiekkopeliin.

RAPU 21.6 – 22.7 Benedict Cumberbatch002g

Olet suuri lahjakkuus, vaikka muut eivät sitä ehkä vielä huomaisikaan. Harjoittele, kehity ja todista kykysi, niin kukaan ei jää epäilemään taitojasi. Älä jää säälimään itseäsi, vaan marssi läpi syksyn sateiden itseluottamusta taskut täynnä.

Rakkaasi on vielä haussa, mutta löytyy varmasti kun hetki on oikea. Toiset saattavat nähdä sinut kummallisena ja säälittävänä, mutta useat vilkuilevat salaperäisen olemuksesi ja erikoisuutesi perään huomaamattasi. Toki kyse saattaa olla myös upeasta takamuksestasi, mutta sehän ei ole missään nimessä huono asia. Avaa silmäsi uusille mahdollisuuksille ja valmistaudu kovaan vientiin.

Voit viskata koulukirjasi tässä jaksossa huoneesi nurkkaan, sillä sinulla on paljon muutakin todistettavaa kuin atomikemian osaamisesi.

LEIJONA 23.7 – 22.8 Barack Obama001q

Pian sinun on aika väistyä, kun muut tulevat viemään sinun paikkasi. Eikä nyt puhuta niistä istumajärjestyksistä, vaan vaarassa on sinun asemasi. Pidä ystävistäsi tiukasti kiinni, äläkä anna kenenkään mustamaalata sinua. Pyri päihittämään mahdollinen oranssi kilpailijasi vinkkaamalla muille hänen tyhmyydestään, ja vakuuta osaavasi tehdä sinulle kuuluvat hommat paremmin.

Rakkautesi on läiskyvää ja aitoa, ja erityisen varuillasi sinun kuuluu olla, jottet jätä rakastasi ilman huomiota kaiken ympärillä tapahtuvan vuoksi. Ota rakkaastasi tukea ja pyydä häneltä lohtua tulevaisuuden pelkoihisi.

Enää hieman aherrusta jäljellä. Älä jätä töitä kesken, vaan keskity niihin entistäkin kovemmin. Lopussa kiitos seisoo.

NEITSYT 23.8 – 22.9 Beyoncé002ccc

Anna hiustesi hulmuta viileässä tuulessa. Edes syksy ei pysty pysäyttämään sinua, ja voitkin ketkutella itsesi musiikin tahtiin läpi pimentyvien iltojen. Inspiroi muita jaksamaan, ja keksi perheellesi jotain mukavaa yhteistä puuhaa.

Mikäli parisuhdestatuksesi ei tyydytä sinua, muuta asiaa. Piristä parisuhdettasi illallisen merkeissä, tai lanteita keikuttelemalla houkuttele haluamasi saalis luoksesi.

Yrittäminenhän on kaikkein tärkeintä, joten ei kannata huolestua muutamasta huonosta kurssiarvosanasta. Ja vaikka muut luonnontieteet eivät oikein sujuisi, on ihmisen biologia sinulla hallussa.

VAAKA 23.9 – 23.10 Kim Kardashian003q

Syksy saapuu luoksesi mukanaan epävarmuutta ja pelkoa. Sinusta saattaa tuntua, kuin elämäsi olisi hajoamispisteessä, ja tarvitsetkin itsellesi aikaa kasataksesi ajatuksesi. Vuoraa itsesi peittojen ja läheisten rakkauteen, ja pidä matalaa profiilia. Sinun täytyy kehittää itseluottamuksesi ja varmuutesi takaisin samoille tasoille kuin ennen, mutta se vaatii aikaa.

Murheen murtamana rakkauselämäsi ei oikein lähde lentoon, ja jopa yksinäisyys saattaa kohdata sinua. Nyt ei ole kuitenkaan uusien valloituksien aika, sillä sinun on keskityttävä itseesi.

Kaikkien ajatusten äärellä koulutehtävät saattavat tuntua raskailta. Toisaalta, joskus saa mennä huonomminkin, eikä sinun tasosi nyt voi entisestä kauheasti laskeakaan.

SKORPIONI 24.10 – 22.11 Pablo Picasso003bb

Syksy tuo sinusta esiin yhä vinksahtaneemman hullun. Vaikka kaikki luulivat, ettei sinusta voisi enää kummallisempi tullakaan, asia on kuitenkin toisin. Jatka abstraktia elämäntyyliäsi häpeilemättä, sillä tulevaisuudessa sinut tullaan muistamaan vahvana persoonana sekä hieman seonneena nerona.

Pura päättyneestä suhteestasi aiheutunutta vihaa ja turhautumista maalaamalla entisestä heilastasi valtava karikatyyri. Pyydä kuvaamataiteen opettajaasi asettamaan se näyttelyn paraatipaikalle. Kuka saakaan viimeisen naurun?

Käytä luovuuttasi hyväksesi tulevassa projektissa, niin nappaat varmuudella parhaat mahdolliset arvosanat haaviisi. Mikäli opettajasi kokee, ettei taideteoksesi vastaa hänen antamaansa tehtävänantoa, voit julistaa hänet taiteen ja itseilmaisun kieltäjäksi.

JOUSIMIES 23.11 – 22.12 Jean Sibelius002c

Syksy pukee sinua synkkyydellään ja kylmyydellään. Päihteidenkäyttösi on valloillaan, ja muut varoittelevat sinua sen suhteen. Haluaisit vain kuitenkin hukuttaa huolesi kirkkaaseen nesteeseen, sillä mikään ei juuri nyt onnistu haluamallasi tavalla.

Olet huomannut, että kumppaniasi kosiskellaan toisestakin suunnasta, ja tämä huolestuttaa sinua. Tälle sinun tuttavakilpailijallesi on tehtävä hetimiten selväksi, ettei hänellä ole mitään asiaa toisena sängynlämmittäjänä.

Opiskelu ei tällä hetkellä oikein innosta sinua. Inspiraatiosi on hukassa, etkä välttämättä löydä motivaatiota suoriutuaksesi kaikista haasteista. Etsi Spotifysta uusi soittolista ja kuuntele uusia melodioita koulumatkoillasi.

KAURIS 23.12 – 19.1 Cheek004b

Muut eivät ehkä pidä sinusta, mutta se ei syksysi menoa haittaa. Mottonasi toimiva ”vihaajat vihaa” on aivan yhtä
tehokas nyt kuin ennenkin, eikä sinulla ole syytä antaa heille huomiota. Kunhan vain jaksat ylläpitää nyrpeää ilmettä ja puolustaa itseäsi kasvattamalla egoasi, tulet varmasti selviämään lähes naarmuitta.

Rakkauselämäsi on nyt vaikeassa paikassa. Kiinnostuksenkohteesi ei löydä sinusta luottamusta ja muita tarpeitaan täydentäviä piirteitä. Nyt sinun täytyy vakuuttaa hänelle, että jos olisit hän, kyllä sinäkin olisit itsesi kanssa.

Sinun ei tarvitse ahkeroida, sillä muut tekevät sen puolestasi. Sanakokeessa voit lahjoa vierustoverin vilauttamaan paperiaan juuri sopivasti, ja ryhmätyökin sujuu muiden siivellä.

Alunperin kirjoittanut Katri Lempiäinen




Katsokaa, meillä on hauskaa!

Loputtoman hauskat Snapchat-mystoryt illoista kavereiden kanssa ulkona. Täydellinen Instagram-feed taiteellisen nimimerkin alla. Pikku Kerttulin touhut liutana äidin Facebookissa; varma Nobel-voittaja tiedossa. Ah, täydellinen elämä, vai?

Yleensä suurentelemme asioita sosiaalisessa mediassa. Haluamme toisten saavan täydellisen kuvan elämästämme. Blogeissa kauniit, muokatut kuvat shoppailureissun ostoksista tai huippu onnistuneesta treenistä saattavat olla vain puoli totuutta. Näemme harvemmin postauksia elämän pohjanoteerauksista tai epäonnistumisista. Milloin viimeksi näit tuttusi päivittävän ripulistaan tai siitä, ettei hän ole käynyt koko viikonloppuna ulkona, koska ei ole päässyt sängystä ylös.

Faktana voimme todeta, ettei täydellistä elämää ole olemassakaan. Aina ei ole hauskaa. Oikeassa elämässä emme muokkaa kuvaamme täydelliseksi tai suodata sitä filtterin läpi. Sosiaalisessa mediassa teemme näin lähes aina.

Ei, en välttämättä halua lukea vatsataudistasi Facebookista. Blogiteksteistä ja Youtube-videoista tulee vain niin usein sellainen olo, että kaikkien muiden elämä on pelkkää lempeää merituulta ja surffaajapoikia. Tässä tilanteessa oma navetanhajulta tuntuva elämä Järvenpäässä vaikuttaa pelkästään säälittävältä. Pitäisiköhän panostaa enemmän Instagram-seinäni kuvien yhteensopivuuteen? Ehkä olisin samalla onnellisempi.

Huomaan pyytäväni kavereitani yllättävän usein menemään hauskaan hetkelliseen asentoon tai tilanteeseen uudestaan, jotta saan siltä illalta hienon kuvan Instagramiin. Se häiritsee. Mikä välttämätön tarve minulla on näyttää muille, että meillä on hauskaa? Se vie ilon pois siitä hetkestä. Eikä päivästä tule välttämättä yhtään parempi, vaikka mystory olisi pullollaan videoita todisteeksi siitä, kuinka minulla on siisti elämä ja hauskoja kavereita. Välillä tuntuu, että yhteisessä illanvietossa tärkeämmäksi muodostuvat hyvät kuvat muille jaettavaksi kuin yhdessä vietetty aika.

Elämän ensi prioriteetteina ei kuitenkaan pitäisi olla cool somepersoona. Lenkkipolun raikas ilma on varmasti virkistävä ilman siitä pakon alla Snapchatiin päivittämistäkin. Kavereiden kanssa kännykän voi rauhassa hylätä nurkkaan: ei tästä ole pakko tiedottaa sosiaaliseen mediaan. Se tapahtui oikeasti, ilman todistelua muulle maailmalle.

Kyllä, voit olla “cool” myös ilman kuvaa joka kahvilakäynniltä tai illalta ulkona. Jos jatkuva sosiaalisessa mediassa elämän paranteleminen ei sinua haittaa, ei ongelma ole tämän näköinen. Voihan siitäkin tulla vaikka hetkeksi iloiseksi. Sinun viileä tarinasi villissä verkossa. Minä totean, että huomaan itseni liian usein todistelemassa sosiaalisessa mediassa elämäni ruusuisuutta. Siistiä on myös yhdessä perheen tai kavereiden kanssa vietetty ilta, hyvä ruoka ja hauskat tarinat, ilman yhtään pakollista somepäivitystä.

Alunperin kirjoittanut: Vilma Niskanen




Mielipiteitä herättävä Suicide Squad – gurmee vai karmee?

Suicide Squad on viime aikoina herättänyt paljon puhetta sekä eroavia mielipiteitä. Elokuvan pääosissa nähdään Margot Robbie Harley Quinnin roolissa, Jared Leto Jokerina, Will Smith Deadshottina, Cara Delevigne Lumoojattarena. Jai Courtney nähdään esittämässä Kapteeni Bumerangia, Adewale Akinnuoye-Agbaje Killer Crocoa, Jay Hernandez  Diablona sekä Viola Davis  Amanda Walleria.

Näyttelijäsuoritukset vaihtelivat kehnosta odotukset ylittävään

Erityisesti Jared Leton selviytyminen Jokerin roolista on aiheuttanut paljon kiistaa. Heath Ledger esitti todella vaikuttavasti Jokeria elokuvassa The Dark Knight, näyttäen Jokerin anarkistisena ja  kaaosta viljelevänä nerona. Suicide Squad- elokuvassa nähtävä Jared Leto tuo Jokeria esiin enemmänkin rikollisjärjestön johtajana. Kaikkiin tämä raikas mafiatyylinen kuvaus ei kuitenkaan iskenyt.

Myös paljon keskustelua herättänyt aihe on Harley Quinnin ja Jokerin välinen suhde. Elokuvassa Harley ja Jokeri ovat pariskunta, ja kun Harley joutuu vankilaan Jokeri lähtee pelastamaan häntä. Kun heidän suhdettaan verrataan alkuperäisissä sarjakuvissa ja tv-sarjoissa esiintyvään suhteeseen, ne eroavat suuresti. Harley suhtautui alkuperäisissä tuotannoissa Jokeriin pakkomielteisesti ja oli täysin tämän armoilla. [pullquote-right]Jared Leto tuo Jokerin esiin enemmänkin rikollisjärjestön johtajana[/pullquote-right] Jokeri käytti häntä vain hyväkseen ja kun Harley osoittautui ärsyttäväksi tai turhaksi, Jokeri heitti tämän ikkunasta ulos. Kun tätä vertaa elokuvan hellyyttävään sekopäiseen pariskuntaan, muutos on liian suuri. Toki se antaa pariskunnille yhteisen asuidean seuraavalle Halloweenille, mutta todellisuudessa se pilaa hahmojen suhteen ja vääristää niiden persoonaa alkuperäisen tuotannon kannalta.

Will Smith kuitenkin suoriutui Deathshotin roolista loistavasti. Hän sai vangittua hahmon luonteen uskottavasti. Muut hahmot jäivät taustalle, eikä heidän tarinaansa kerrottu tarpeeksi, jotta he olisivat olleet juonen kannalta oleellisia. Batmanin lisäys elokuvaan toi yhtenäisyyttä muiden leffojen välille.

Keskiverron juonen pelastivat erikoistehosteet

Elokuva rakenteeltaan oli kohtalainen, rytmitys huono ja leikkaukset välillä sekavia. Toisaalta värimaailma oli miellyttävä ja neon-värit olivat mukava lisä. Jokaisessa toimintapohjaisessa leffassa pitää olla taustalla hyvä soundtrack, joka tukee kohtauksia ja tuo eeppisyyttä klassisella rockilla ja vanhoilla klassikoilla.

Toimintakohtaukset olivat hyvin suunniteltuja, eikä väkivallalla mässäilty liikaa. Lisäksi on aina plussaa kun toimintaan on saatu yhdistettyä huumoria. Elokuvan loppua kohti edetessä juoni hiipui, mutta tällä kertaa ei saatu nähdä perinteistä lopetusta, jossa kaikki elävät elämänsä onnellisina loppuun asti. Vaikka elokuva huijaa katsojia ja itse hahmoja luulemaan olevansa oikeasti hyvien puolella ja se tuo pahiksista tahallaan esiin inhimilliset ja hyvät puolet, elokuvan lopetus muistuttaa, ettei kuitenkaan niin ole.

Alunperin kirjoittanut Peppiina Puttonen




Juhannuspakkasia pakoon Pasadenaan – ystävyyskaupunkitoimintaa parhaimmillaan

Miltä kuulostaisi lähes kuusi viikkoa aurinkoisessa Kaliforniassa maailman parhaimpien yliopistojen luonnontieteellisiin tutkimuksiin tutustuen? Humanistille ehkei niin hyvältä, mutta luonnontieteistä kiinnostuneelle lukiolaiselle – kuten minä – kyseinen projekti lähentelee täydellisyyttä. Näin ollen päätökseni hakea tällaiseen projektiin ei siis ollut vaikea. Ennen kuin huomasinkaan, olin jo varaamassa lentoja Yhdysvaltain länsirannikolle Los Angelesiin.

image-png

Projekti pähkinänkuoressa

Tämän vierailun Kalifornian Pasadenassa mahdollisti Järvenpään ja Pasadenan välinen ystävyyskaupunkitoiminta. Pasadena on yksi Järvenpään yhdeksästä ystävyyskaupungista, ja kaupunkien välinen ystävyystoiminta on Järvenpään osalta keskittynyt Järvenpään Lukioon. Näin ollen kansainväliset projektit ovat jo miltei jokapäiväinen näky lukiomme arjessa. Pasadenassa vieraileekin vuosittain järvenpääläisiä opiskelijoita viikon mittaisen fysiikkaprojektin merkeissä. Yleensä vierailut tapahtuvat pienen ryhmän kanssa, mutta pidemmille ajanjaksoille lähtee maksimissaan vain muutama oppilas – tällä kertaa yksin minä. Tämä projekti onkin kuin opiskelijavaihto kaupungeiden välillä.

Majoittauduin viidessä eri perheessä kuusi viikkoa Pasadenan ja Los Angelesin alueella, joten sain kokea paitsi erilaisia asuinalueita, myös hurjia kulttuurieroja perheiden välillä. Yksi perheistäni esimerkiksi oli kotoisin Pakistanista, toinen Saksasta ja kolmas Intiasta. Kulttuurillinen rikkaus oli nähtävissä ja koettavissa joka puolella – varsinkin ravintolamaailmassa.

image

Kierroksia Caltechissa ja tutkijoista tuttavia

Mitään spesifiä koulutusohjelmaa ei tällä kertaa paikan päällä ollut, vaan omia toiveitani vastaavia aktiviteettejä pyrittiin järjestämään. Koska Pasadenalla on kuitenkin pitkät perinteet vuosittaisen fysiikkaprojektin kanssa, mahdollisuudet viettää aikaa luonnontieteiden parissa ovat Pasadenassa erittäin hyvät. Siellä sijaitsevat Califonian Institute of Technology (Caltech), joka on yksi maailman parhaista yliopistoista sekä sen kanssa yhteistyössä toimiva NASA:n Jet Propulsion Laboratory. Niissä vierailinkin sitten ja usein. Ilokseni sain tavata monta eri huippututkijaa pääosin biofysiikan ja astronomian aloilta heidän tutkimuksiinsa tutustuen ja jopa osallistuen. Caltechissa viettämäni ajan perusteella matkaani voisikin kutsua enemmän opintoreissuksi kuin turistilomaksi.

image-3

Rantaa, aavikkoa ja vuoristoa

Kun matkaa keskikesällä eteläiseen Kaliforniaan, on yksi asia varmaa: sadetakille ei ole tarvetta. Suomalainen kun olen, tuntui se silti äärimmäisen uhkarohkealta lähteä kotoa ilman tuota edellä mainittua kesän vakiovarustetta. Mojaven aavikolla, jopa 41 celsiusasteessa tämä huoli osoittautui kuitenkin harvinaisen turhaksi.

Joshua Treen kansallispuisto Mojaven aavikolla oli yksi matkani ehdottomista kohokohdista sen ainutlaatuisen mutta samalla ankaran luonnon ansiosta. Kylmät yöt kirkkaine tähtitaivaineen ja linnunratoineen loivat upean kontrastin päivien paahatavalle kuumuudelle ja pitkille kiipeilyretkille kallioilla.

Aavikon lisäksi sain myös kokea Kalifronian upean rannikon ja peräti kuusi eri patikointiretkeä eri puolille vuoristoa. Vaikka kelit olivat kuumia, pääsin sentään patikoimaan ilman hyttysiä – niitä ei Pasadenan alueella paljon ole, kiitos kuivan ilmaston.

Olen erittäin kiitollinen minut majoittaneille perheille sekä Järvenpään lukiolle tämänkaltaisen projektin mahdollistamisesta. Tutustuin mahtaviin ihmisiin, koin mitä upeampia elämyksiä ja mikä parasta, sain viettää kesän ilman sadetta. Matka oli ehdottomasti maailmankuvaa avartava kokemus, josta on varmasti myös tulevaisuuden kannalta hyötyä!

Alunperin kirjoittanut Heli Takko




Ohi on – millaiset olivat sähköiset kirjoitukset?

Syksyn suurin koitos on abien osalta nyt ohi. Ylioppilaskirjoitukset aiheuttavat lähes aina vatsanväänteitä ja stressiperäistä hiustenlähtöä, mutta tänä vuonna niihin liittyi vielä yksi uusi jännitysmomentti: sähköisyys.

Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) kaavailema kirjoitusten siirtyminen paperilta digiaikaan tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisenä sähköistyivät maantiede, filosofia ja saksa, vuosina 2017 ja 2018 kielet, humanistiset aineet sekä luonnontieteet ja viimeisenä matematiikka keväällä 2019. Tänä syksynä aloittaneet, uutta opetussuunnitelmaa noudattavat opiskelijat tulevat suorittamaan kaikkien aineiden kokeet tietokoneella.

Mutta mitä mieltä nykyiset abiturientit ovat ensimmäisistä sähköisistä kirjoituksista? Aihe jakaa opiskelijat melko selkeästi kahteen leiriin, puolesta ja vastaan – itse sijoitun ensimmäiseen. Mielestäni sähköiset kirjoitukset ovat lähtökohtaisesti hyvä idea, sillä tietokoneella kirjoittaminen on huomattavasti nopeampaa kuin lyijykynällä konseptipaperille äheltäminen, ja vastauksiaan voi muokata helposti kokeen aikana lisäämällä ja poistamalla kohtia. Tämän takia sähköisyys sopii erityisesti niihin aineisiin, joissa kirjoitetaan pitkiä esseitä, esimerkiksi äidinkieleen. Sähköisyys myös mahdollistaa uudenlaisten aineistojen käytön: esimerkiksi maantieteessä on jatkossa vanhojen tuttujen karttojen ja diagrammien lisäksi tarjolla videoita analysoitavaksi.

Tietokoneella kirjoittaminen on huomattavasti nopeampaa kuin lyijykynällä konseptipaperille äheltäminen.

Aineistopohjaisuus voi toisaalta olla ongelma, kuten tämän syksyn maantieteen kokeessa. Kun aineistoa on helppo lisätä mukaan, syntyy helposti ylilyöntejä: YTL, miten kokelas ehtii tekemään kuudessa tunnissa kokeen, jonka yhdeksästä tehtävästä kahdeksassa on useamman tiedoston verran analysoitavaa? Vaikka itse koe olikin melkoinen farssi, ei sen lukuisia puutteita voi pistää vain sähköisyyden syyksi. Monet kirjoittajat kokivat Abitti-järjestelmän käytön kuitenkin hankalaksi viime keväänä ja tänä syksynä järjestetyistä harjoitusylppäreistä huolimatta. Kirkkaan näytön tuijottaminen aiheutti päänsärkyä, ja pelotti, että joku vessaan menijä kompastuu kaapeleihin lattialla ja vaivalla työstetty essee Borneon kääpiönorsuista tai emotivismista katoaa bittiavaruuteen.

Maantieteen koe sai murskapalautetta, mutta filosofian ja saksan kirjoittajat vaikuttivat tyytyväisiltä. Omien ja muilta abeilta kuulustelemieni kokemusten pohjalta voin sanoa, että digikirjoituksissa on potentiaalia, mutta järjestelyissä on vielä ehdottomasti hiomista. Otetaan esimerkiksi auditorion lattialla kilometrikaupalla kiemurrellut johtosotku – miksi antaa jokaiselle kokelaalle oma kiinteä nettikaapeli vuonna 2016, kun kaikki muu on langatonta? Jos järjestelmä on jo käyttöön otettaessa vanhentunut, se tulee olemaan parissa vuodessa suorastaan kivikautinen. Olisi taloudellisempaa tehdä koeympäristö, jonka kehittäminen olisi helppoa ja nopeaa; pyörääkään ei tarvitsisi heti keksiä uudestaan.

Hyvä arvosana saattoi jäädä haaveeksi siksi, että kokelaalla meni liikaa aikaa ja energiaa sen pähkäilemiseen, mistä löytyy Tallenna-nappi.

Myös opiskelijoiden tietotekniikkataitoja on parannettava. Ainakin Järvenpään lukiossa maantieteen kursseilla treenataan eri ohjelmien käyttöä monipuolisesti, mutta joissakin lukioissa hyvä arvosana saattoi jäädä haaveeksi siksi, että kokelaalla meni liikaa aikaa ja energiaa sen pähkäilemiseen, mistä löytyy Tallenna-nappi. Toki oma kiinnostus ja harrastuneisuus vaikuttavat kunkin kirjoittajan taitoihin, mutta näin erilaiset lähtökohdat tekevät kokelaista eriarvoisia. Toivottavasti tulevaisuudessa koejärjestelmä on toimivampi ja sen käyttäjät harjaantuneempia.

Nappaa vinkit tuleviin ylioppilaskirjoituksiin täältä!

Alunperin kirjoittanut Vilhelmiina Virtanen




Lapsuuden kirjava kalakaarti taas valkokankaalla

En koskaan ajatellut liikuttuvani kalojen ja muiden merenelävien välisistä suhteista ja tunteista, mutta näköjään sekin päivä koitti.

Doria etsimässä (Finding Dory) on Pixarin uusi paljon kohuttu animaatio-elokuva, joka sai ensi-iltansa Suomessa 26.8.2016. Elokuvan nimi kuitenkin saattaa viedä hieman harhaan. Pääetsittävänä ei nimittäin ole Dori, vaan hänen vanhempansa, joiden olemassaolon Dori yhtenä päivänä muistaa. Dori ei tunne itseään enää kokonaiseksi ja lähtee kaipuun vauhdittamana matkaamaan pitkin valtamerta tuttujen klovnikalojen Marlinin ja Nemon kanssa. Matkan aikana katsojalle luonnollisesti esitellään liuta uusia tuttavuuksia. Niistä itselleni ylivoimaisesti parhaiten jäi mieleen väriä vaihtava mustekala Hank, joka on erittäin ristiriitainen persoona, jolla on synkkä menneisyys. Itse olisin halunnut kuulla Hankin historiasta enemmän, mutta hahmon tausta jätettiin kutkuttavasti pimentoon. Elokuvan edetessä Dorin ja hänen ystäviensä on kohdattava pelkonsa, opittava avaamaan mielensä uusille ajattelutavoille ja opittava elämään hetkessä.

— itselleni ylivoimaisesti parhaiten jäi mieleen väriä vaihtava mustekala Hank, joka on erittäin ristiriitainen persoona, jolla on synkkä menneisyys.

Elokuvan aikana seikkaillaan enimmäkseen Kalifornian rannikolla olevassa kalojen kuntoutuslaitoksessa ja sen karanteenissa. Vaikka paikkojen vaihtuvuus ei olekaan huima, löytyy pieneltäkin alueelta aina uusia ulottuvuuksia. Elokuva on mukavan vauhdikas alusta asti, eikä juoni missään vaiheessa jää paikoilleen. Vaikka loppuratkaisu saattaa vaikuttaa ennalta-arvattavalta, tulee kuitenkin kohtia, joissa lopputuloksesta ei olekaan aivan varma. Juoneen on hyvin saatu niin nopeita kohtauksia kuin myös syvällistä pohdintaa.

Vaalittiin vanhaa, mutta raikkaalla otteella

Elokuvassa on suhteellisen paljon viittauksia Nemoa etsimässä -elokuvaan, joten elokuvasta saa parhaiten kaiken irti katsomalla ensin sen edeltäjän. Silloin esimerkiksi ymmärtää paremmin sen, miksi Marlin edes suostui järkevänä kalana lähtemään vaaralliselle matkalle. Elokuvassa on myös muutama samanlainen kohtaus kuin sen edeltäjässä. Se on kuitenkin suurin piirtein onnistunut välttämään vanhojen ideoiden kierrättämisen. Lopun herkkä kohtaus saattaa saada herkemmille tipan linssiin, mutta 3D:nä katsottaessa ei lasien takaa onneksi vesiputouksia erota.

Lopun herkkä kohtaus saattaa saada herkemmille tipan linssiin, mutta 3D:nä katsottaessa ei lasien takaa onneksi vesiputouksia erota.

Elokuva on kaunis kokemus niin teknisesti kuin myös sisällöllisesti. Suomalaiset äänet onnistuvat loistavasti ja leffa on viihdyttävä katsojan iästä riippumatta. Tosin, jos käyttäytyy kuin vieressäni istunut perheenisä, jonka kiinnostus pysyi enemmän kännykän käytössä kuin elokuvan seuraamisessa, jäävät juonen tärkeät teemaat ymmärtämättä Whatsappin laulaessa. (Vanhemmat, jos teini selviää ilman somea kahden tunnin ajan, pärjäätte tekin!)

Alunperin kirjoittanut Anni Säynätjoki