Draama- ja teatterilinja aloittaa Järvenpään lukiolla – Salla-Maria Santos: “Draaman kautta nuorten ääni tulee kuuluviin” 

Draamaa on ollut mahdollista opiskella Järvenpään lukiolla jo parisenkymmentä vuotta. Viime vuosina draaman kurssitarjontaa on entisestään laajennettu, ja vuonna 2024 oli ensimmäistä kertaa mahdollista hakeutua draaman suuntautumisvaihtoehdolle. Nyt draaman pitkän historian saralla on kuitenkin tapahtumassa jotain vieläkin mullistavampaa. Järvenpään lukiossa nimittäin käynnistyy tänä vuonna (2025) ihka aito draama- ja teatterilinja, jonne on mahdollista hakea myös yhteishaussa.

Mutta kuinka draama- ja teatterilinja eroaa tavallisista draamakursseista? Mitä kaikkea linjalla pääsee puuhaamaan? Entäpä keiden kaikkien kannattaisi hakeutua draama- ja teatterilinjalle? Näihin kysymyksiin selkoa saadakseen Järjen toimitus haastatteli äidinkielen ja kirjallisuuden sekä draaman opettajaa Salla-Maria Santosta, joka jatkossa toimii myös draama- ja teatterilinjan vetäjänä. 

Salla-Maria Santos opettamassa draamatreenejä

Ensiksi kysymys teatteritaustastasi. Kuinka kauan olet ollut kiinnostunut draamasta ja mitä kaikkea olet sen parissa tehnyt? Entä miltä draaman opettaminen on tuntunut? 

Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut tarinoista ja esiintymisestä, ja olenkin ollut koko nuoruuteni mukana nuorisoteatterissa. Peruskoulun jälkeen menin Kallion ilmaisutaidon lukioon ja tein siellä mm. teatteridiplomin. Olen opiskellut myös Lahden kansanopistossa vuoden teatteria ja Lahden ammattikoulussa vuoden sirkusta. Opiskelin Oulussa tanssinopettajaksi (AMK) ja tein myös kirjallisuuden opinnot yliopistolla. Ammatikseni olen tehnyt töitä tanssijana ja esiintyjänä sekä tanssinopettajana. Kun valmistuin äidinkielen opettajaksi, minua mietitytti se, että mitä jos joutuisin jättämään kokonaan taidepuolen. Kun sitten näin, että Järvenpään lukioon haettiin äidinkielen ja kirjallisuuden sekä draaman lehtoria, ajattelin, että tuonne minun on pakko päästä. Nautin tästä työstä, sillä pääsen ammentamaan vahvasta taidetaustastani ja saan kehittyä työssäni taidepedagogina. Todellakin rakastan tätä työtä.

Miksi sinusta oli tärkeää perustaa Järvenpään lukiolle draama- ja teatterilinja ja mitä uutta se tuo tavallisten draamakurssien rinnalle? 

Koen draaman opetuksen erittäin tärkeäksi, sillä se vahvistaa vuorovaikutustaitoja, mutta se tuo myös ihmisen lähemmäs itseään. Draamaopetuksen perusta on vapaa, luova ja turvallinen ilmapiiri, ja draaman keinoin pääsee tutkimaan ihmisyyttä ja elämää. Draaman kautta myös nuorten oma ääni tulee kuuluviin, ja olenkin usein käyttänyt esityksissämme tekstejä, joita nuoret ovat tuottaneet luovan kirjoittamisen kursseillani. Itse draama- ja teatterilinja varmasti vakiinnuttaa draaman opetusta koulussamme. Niille, jotka haluavat tehdä draamaa paljon, rakentuu paremmat puitteet tälle draama- ja teatterilinjalla. Lisäksi tulee olemaan sellaisia opintojaksoja, jotka on tarkoitettu vain draama- ja teatterilinjalaisille. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö myös kaikille avoimia draamakursseja olisi jatkossakin tarjolla. 

Minkälaisia projekteja ja opintomatkoja draama- ja teatterilinjalle on suunnitteilla? 

Erityisesti draama- ja teatterilinjalaisille suunnattu Erasmus-projekti ollaan järjestämässä, ja ainakin tähän mennessä kohteena on ollut Luxemburg. Jos draama- ja teatterilinjalle tulee, pääsee myös varmasti mukaan ainakin kahteen isompaan esitysproduktioon. Toinen niistä on draaman oma teatteriesitys, joka toteutetaan dra3&4-opintojaksoilla. Joka toinen vuosi toteutetaan myös iso esittävän taiteen produktio, jossa ovat draaman lisäksi mukana musiikki- ja tanssilinja. Abivuonna saa myös itse tehdä teatteridiplomin, mutta sen voivat tehdä toki muutkin kuin draama- ja teatterilinjalaiset. 

Kenelle suosittelisit draama- ja teatterilinjaa? Miksi draama- ja teatterilinjalle kannattaisi hakeutua? 

Lähtökohtaisesti suosittelen draama- ja teatterilinjaa ihan jokaiselle, jota vähääkään kiinnostaa hyvässä, luovassa hengessä yhdessä tekeminen ja kutkuttaa esiintyminen. Hienoa, jos on esimerkiksi tehnyt ilmaisutaidon opintoja, muttei harrastuneisuus ole mikään edellytys draama- ja teatterilinjalle pääsemiselle. Kaikkein tärkeintä draaman opiskelussa on oma halu ja motivaatio. Ja vaikka jännittäisi, se ei ole mikään este. En itsekään ole ollut lapsena tai nuorena mikään esiintyjä, vaan olen jännittänyt todella paljon ja vasta nuorisoteatterin myötä uskaltanut kunnolla esiintyä. Innostus ja avoin mieli siis riittävät. 

Draamalaisia harjoittelemassa Too School for Cool -esitystä varten. Esityksen ensi-ilta on 28.2. Järvenpään lukiolla. 

Lopuksi haastattelemme vielä toisen vuoden opiskelijaa Edin Pullista, joka on ollut mukana draamakursseilla. 

Mitä olet pitänyt draaman opiskelusta? Mitä uutta olet saanut siitä? 

Olen pitänyt draaman opiskelusta todella paljon. Olen saanut uusia ystäviä, itsevarmuutta ja rohkeutta. Olen tykännyt yhdessä tekemisestä ja draama on ollut hyvää vastapainoa muulle opiskelulle. 

Miltä koulun edessä esiintyminen on tuntunut? 

Välillä se on jännittänyt paljonkin, mutta on siitä huolimatta ollut palkitsevaa. Esityksistämme on pidetty ja yleisö on viihtynyt esityksissämme. Olemmekin saaneet paljon hyvää palautetta. 

Mitkä ovat parhaita muistojasi draamakursseilta? 

Parhaat muistot ovat syntyneet siitä, kun on sekoiltu ja naurettu yhdessä, mutta myös tehty yhteisvoimin töitä ja saatu projekteja valmiiksi. Erityisen mahtava oli opintomatka Luxembourgiin. Draamasta on todella paljon hyviä muistoja. Ja minusta on mahtavaa, että olemme olleet niin rohkeita. Olemme laittaneet itsemme likoon ja esiintyneet koko koululle, mitä kaikki eivät itse uskaltaisi tehdä. 

image_pdfimage_print