Onneksi olkoon! – Kevään 2025 ylioppilasjuhlassa valmistui suurin osa 22-vuosikurssilaisista

On taas se aika vuodesta, kun on aika sanoa hyvästit valmistuville abeille ja toivottaa heille onnea ja menestystä tulevaan elämään. Tänäkin keväänä lukiostamme valmistuu 258 uutta ylioppilasta. Uudet seikkailut ja jatko-opinnot odottavat heitä. Osa saattaa myös lähteä ase- tai siviilipalvelukseen tai valmistua ammattiin ja aloittaa työt. Kaiken kaikkiaan luvassa on isoja elämänmuutoksia lukiosta valmistumisen jälkeen. Järki on paikalla seuraamassa kevään ylioppilasjuhlan kulkua.

Kello on 10 aamulla lauantaina toukokuun viimeisenä päivänä. Olen seuraamassa Järvenpään lukion kevään 2025 ylioppilasjuhlaa. Tunnelma koululla on juhlava, ja ihmismassa on lämmittänyt rakennuksen. Onneksi kuitenkin lämpötila koululla on pysynyt viime vuoden juhlaa maltillisempana. Itse en ole keväällä valmistuvien joukossa, joten minulla kesäloma on jo alkanut, mutta tulin silti koululle seuraamaan yo-juhlaa ja tekemään siitä lehtijutun. Suurin osa ikäluokastani kuitenkin valmistuu nyt, joten juhla on myös minulle merkityksellinen. Tänään on mahdollisesti viimeinen kerta, kun olen heidän kanssaan samassa koulurakennuksessa.

Juhla alkaa perinteisesti tulevien ylioppilaiden marssiessa Sibeliuksen Karelia-sarjan kappaleen Intermezzo tahdissa omille paikoilleen areenan reunalla. Ilo ja ylpeys huokuu heidän ilmeistänsä. Juhlan avauspuheen pitää Saija Sitolahti. Hän muistuttaa valmistuvia oman elämän yllättävyydestä ja siitä, kuinka tärkeää on pitää kiinni haaveista ja oppia virheistään. Elämä on jatkuva oppimisen tie, eikä aina tiedä, mihin elämä vie. Puheesta huomaa, kuinka Sitolahti muistelee myös omia lukioaikojaan ja myöhempiä opintojaan lämmöllä. Väliohjelmana näemme ensimmäisen esityksen, kun lavalle astelee Saana Uusitalo, Joona Uusitalo sekä Aino Kivimäki esittämään Camille Saint-Saëns’n kappaleen Joutsen. Esitys sisältää rauhallisen, mutta kauniin balettikoreografian.

Kaikki kuunnelkaa, rehtori puhuu!

Esityksen jälkeen riemuylioppilas Aimo Lankinen tulee pitämään puhettaan valmistuville. Yleisö naurahtaa, kun Lankinen mainitsee pitävänsä yllä samaa pukua kuin omassa juhlassansa, muttei enää saa laitettua nappeja kiinni. Hän jakaa valmistuville neuvoja tulevaisuuteen: “Koulussa opittu tieto on pääoma tulevaisuutta varten”. Hän myös muistuttaa ylioppilaita nykyisten ja tulevien sukupolvien työn tärkeydestä. Suomalainen osaaminen on maan kulmakivi. Puheessaan Lankinen nostaa esille myös sodan huolet ja toivookin rauhan säilyvän. Hän mainitsee myös Ukrainan tilanteen toivoen rauhaa koko Eurooppaan. Lopuksi riemuylioppilas Lankinen toivottaa ylioppilaille tsempit omille poluillensa. Puheen jälkeen on jälleen aika musiikkiesitykselle. Juhlan toinen esitys on Banj Pasekin sekä Justin Paulin kappale Never Enough, jonka esittää Mars Muinonen sekä Anni Saarentaus. Kappale on tunteikas ja sopii hyvin juhlan arvokkaaseen luonteeseen.

Seuraavaksi vuorossa on juhlaväen varmasti odottama rehtori Marja-Liisa Lehtiniemen puhe. Lehtiniemi nostaa esille kolme näkökulmaa lukio-opinnoista: lukion tehtävä yleissivistävänä oppilaitoksena, oppimisen tuki lukio-opinnoissa ja positiivisen palautteen merkitys. Rehtori ottaa puheessaan kantaa tuleviin yliopistojen valintaperusteiden muutoksiin ja kehuu niitä. “Aiemmin opiskelija on saattanut joutua valitsemaan opiskeltavia aineita jopa omien mielenkiinnon kohteiden kustannuksella”, Lehtiniemi toteaa. Hän myös nostaa esille huolen siitä, kuinka vuosittain jopa 18 000 yliopisto-opiskelijaa jättää opintonsa kesken. Lehtiniemi korostaakin oppimisen tuen tärkeyttä sekä sitä, miten hyvin asiat Suomessa oikeasti ovat. Hän myös mainitsee koulun ulkomaanprojektien tärkeyden sekä niiden vaikutuksen siihen, miten opiskelijat näkevät maailmaa.

Opiskelija ottamassa vastaan todistustaan

Puheenvuorojen ja esitysten jälkeen alkaa juhlan pisin, mutta toisaalta arvokkain osuus eli todistustenjako. Valmistuvien läheiset kurottelevat nähdäkseen juuri oman nuorensa. Todistukset jakaa rehtori Marja-Liisa yhdessä aikuislinjan apulaisrehtori Päivi Järvisen kanssa. Samassa rehtori jakaa myös stipendit ansioituneille opiskelijoille. Ylioppilaat kukittaa kunkin opiskelijan oma ryhmänohjaaja. Mukana valmistuvien joukossa on monia tuttuja nimiä sekä myös vanhoja opiskelijakunnan hallituksen jäseniä. Erityisesti huomioni kiinnittää erään opiskelijan kunnioitettava saavutus pitkän latinan menestyksestä. Hän oli tänä vuonna koko Suomen ainoa pitkän latinan kirjoittaja. Kokeesta hän sai kaksi pistettä vaille täydet. Rehtori toteaa, kuinka suoritus tulee jäämään historiaan asiana, jota ei enää voi toistaa, sillä pitkän latinan koe poistuu tämän kevään jälkeen ylioppilaskokeiden joukosta. Ja löytyy lukiostamme myös nuorten potkunyrkkeilyn maailmanmestari. Tämän jälkeen huomioni kiinnittää oman ryhmänohjausluokkani valmistuvat. Lavalle kutsutaan todistuksia saamaan ryhmä 22E, jossa myös useampi kaverini on. Heille kukkia jakaa ryhmänohjaajamme Matti Räsänen. Ja mikäpä olisi juhla ilman pieniä kömmellyksiä, nimittäin ryhmänjohtaja Räsänen meinasi jo lähteä takaisin paikalleen ennen kuin viimeisiä hänen ryhmänsä todistuksia oli vielä jaettu. Tämän toki yleisö otti huumorilla eikä sen suurempaa vahinkoa käynyt. Lisäksi erään opiskelijan kohdalla rehtori listaa miltei kaksinumeroisia lukuja stipendien määrässä. Sanomattakin selvää, että koulustamme on valmistumassa melkoinen yleisnero. Lopulta rehtori ryhtyy jakamaan todistuksia myös areenan toisella puolella istuville valmistuville. Heidän joukostaan löytyy muun muassa koko maan parhaan tuloksen filosofian ylioppilaskokeessa saanut. Käy ilmi, että lukiostamme löytyy myös maan parhaan tulokseen maantieteen kokeesta saanut. Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpinä, todistuksensa saavat aikuislinjan opiskelijat. Heidän todistuksensa jakaa Päivi Järvinen. Heidän joukostaan löytyy jopa kolmoistutkinnon eli ammatillisen tutkinnon, ylioppilastutkinnon sekä koko lukion oppimäärän suorittanut. Myös useamman laudaturin ylioppilaita nähdään tässä porukassa.

Valmistuvat odottavat rehtorin lupaa laittaa lakki päähän

Todistusten ja stipendien jaon jälkeen juhlaväki antaa raikuvat aplodit ylioppilaille, minkä jälkeen valmistuneet saivat rehtorin luvalla painaa valkolakkinsa päähän ensimmäistä kertaa virallisesti ylioppilaina! Tämän jälkeen näemme Sara Brãndaon, Tuuli Lintulan sekä Mars Muinosen laulaman ja Immi Lappalaisen säestämän yhteislaulun Gaudeamus Igiturin, Perinteikkään yhteislaulun jälkeen lukion villitsee Lordin Hard Rock Hallelujah, jonka meille esittää Otto Kapanen, Veikko Heikkinen, Selma Le Bail, Sami Ollinmäki sekä Mikko Johansson. “Iso osa 2006 syntyneistä valmistuu tänään, joten esitämme teille sen kunniaksi nyt Suomen vuoden 2006 Euroviisut voittaneen biisin”, Kapanen iloitsee. Yleisö naurahtaa.

Veikko Heikkinen Hard Rock Hallelujah -esityksen aikana

Raskaan metalliesityksen jälkeen Otto Kapanen siirtyy hieman humoristisesti suoraan pitämään ylioppilaan puhettaan ensiksi räyhättyään mikrofoniin. Nyt mikrofonista kuuluu kuitenkin asiallinen ja rauhallinen ääni. Kapanen nostaa esille muistojaan lukiovuosiensa varrelta sekä kiittää ikätovereitaan ja ystäviään menneistä vuosista. Hän myös toistaa juhlan aloittaneen Saija Sitolahden sanat siitä, etteivät lukion ylioppilaskirjoitusten arvosanat määrittele ketään ihmisenä. Kapasen puhe on kannustava ja ylioppilaita puhutteleva. Hänkin nostaa esille elämän jatkuvan opinpolun. Kapanen korostaa myös aktiivisen osallistumisen vaikutusta yhteiskuntaan ja sen kehittämiseen. Riemuylioppilas Aimo Lankisen tapaan Kapanen ylistää suomalaisen yhteiskunnan merkityksellisyyttä ja arvokkuutta sekä on kiitollinen siitä, että on saanut syntyä juuri Suomeen. Puhe on vaikuttava ja siitä huomaa sanojen tulevan suoraan Kapasen sydämestä.

Runoesityksessä nähtiin voimakasta kehonkieltä ja upeaa esiintymistä

Tässä vaiheessa juhla alkaa olemaan jo lopuillaan, ja edessä on enää muutama esitys. Ylioppilaan puheen jälkeen näemme esimerkin lukiomme draamalinjan tekeleestä, kun Minea Heinälä, Anni Saarentaus ja Kasper Teurokoski esittävät juhlaväelle runoesityksen Edith Södergranin runosta Elämisen riemu, Ilppo Tiihosen runosta Kun kasvaa ihmiseksi sekä Katri Valan runosta Kukkiva maa. Esitys on näistä runoista koottu kokonaisuus. Runoesityksen jälkeen näemmekin juhlan viimeisen musiikkiesityksen eli Ultra Bran kappaleen Sinä lähdit pois. Sen meille esittävät lukiomme lahjakkaat musiikkiopiskelijat.

Nyt juhla on tullut päätökseensä. Vuoden 2025 ylioppilasjuhla päättyy jälleen perinteikkäästi yhteislauluna laulettavaan Suvivirteen, jonka juhlaväelle soittaa Jade Heikkilä ja esilaulajina toimivat Immi Lappalainen sekä Tuure Lindblad. Tämän jälkeen ylioppilaat ja juhlaväki astelevat Johan Straussin kappaleen Kevään ääniä saattelemana viimeistä kertaa ulos lukiorakennuksesta.

Haluan toivottaa suuresti onnea ja menestystä elämään ihan jokaiselle tänään valmistuneelle. Pitäkäähän kaikki upea juhlapäivä – tänään on teidän päivänne! Ja kaikille muille toivotan hyvää kesää! Nyt myös toimitus jää kesäloman ajaksi tauolle, mutta palaamme jälleen syksyllä uusien juttuideoiden kanssa.

Teksti: Eemil Pietilä
Kuvat: Ida Lähteinen

Juttua muokattu 2.6. klo 13.51, päivitetty kuvitusta ja korjattu päivämäärävirhe

image_pdfimage_print

Eemil Pietilä

Järjen päätoimittaja ja opkh:n mediavastaava, ytyläinen.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.