Tulokkaat valokeilassa

Haastattelimme ensimmäisen vuoden opiskelijoita heidän tuntemuksistaan koskien lukiota.

Elli Oikarinen

Miten olet viihtynyt lukiossa tähän mennessä?

”Hyvin. Välillä on ollut aika rankkaa, mutta kavereiden kanssa siitä on selvitty.”

Onko lukio vastannut odotuksia?

”Kyllä. Huhuja lukion rankkuudesta olin kuullut, ja tottahan ne olivatkin. On tämä lukio ainakin alussa vähän rankkaa, mutta kun tahtiin pääsee, niin kaikki menee hyvin.”

Mikä lukiossa tuntuu mukavalta, entä haastavalta?

”Kaverit on mukavia ja ruokailut. Haastavaa on käyttää oma aika järkevästi, että milloin kannattaa opiskella ja milloin voi ottaa vähän iisimmin.  Omaa vastuuta tuli myös todella paljon, ja on aika haastavaa pitää kaikki järjestyksessä.”

Mistä oppiaineista pidät eniten?

”Kuviksesta, mutta olenkin kuvislinjalla. Englanti ja espanja on kivaa, ja historia.” 

Miltä etäopiskelu lukiossa on tuntunut?

”Etäopiskelu oli omalla tavallaan ihanaa, kun ei tarvinnut aamulla lähteä kouluun, mutta oli kyllä vaikeampaa keskittyä tunneilla, kun oli niin paljon häiriötekijöitä, esim. puhelin.”

Mitä odotat tulevilta lukiovuosilta?

”Odotan, että seuraava vuosi ei olisi niin kaoottinen kuin tämä eka. Kun on jo oppinut, miten tämä koulusysteemi toimii. Kolmannelle vuodelle minulla ei oikein ole mitään odotuksia vielä.”

Reetta Metso

Miten viihdyit lukiossa?

”Aika huonosti. Vika ei toki ollut ihmisissä tai edes työympäristössä vaan omassa motivaation puutteessa.”

Vastasiko lukio odotuksiasi?

”Vastasi aika lailla. Tiesin, että se on enemmän duunia kuin peruskoulu. Ainoa yllätys oli se, että sain kavereita.”

Mikä lukiossa tuntui mukavalta, entä haastavalta?

”Mukavaa oli ehdottomasti matikka ja ympärillä olevat tyypit. Haastavaa oli ruotsi, sillä siihen en panostanut, ja välillä suorastaan halusin heivata läppärini ulos ikkunasta sen aineen takia.”

Mistä oppiaineista pidit eniten?

”Matematiikka. Siinä oli kiva määrä haastavuutta, ja se, kun viimein sai jonkun laskun oikein, oli mahtavaa. Liikunta oli myös mukavaa, mikä yllätti, sillä vihasin sitä yläasteella.”

Miltä etäopiskelu lukiossa tuntui?

”Etäopiskelu oli helppoa. Suurimmaksi osaksi siksi, etten tehnyt mitään. Ehkä olisi pitänyt.”

Mikä sai sinut vaihtamaan opiskelupaikkaasi?

”Vaihdoin opiskelupaikkaa, sillä koin penkillä istumisen puuduttavan tylsäksi. Osa pakollisista kursseista myös tuntui täysin hyödyttömiltä, mikä sai minut turhautumaan. Ajattelin myös, että helppo amiselämä kelpaisi tässä vaiheessa elämää.”

Onko sinulla lukiosta mitään muuta sanottavaa?                   

”Mukava paikkahan se oli. Hyvät opettajat ja tyypit. Pitkää matikkaa tulee ikävä. Toivottavasti te muut jaksatte loppuun asti.”

Elias Ketomäki

Miten olet viihtynyt lukiossa tähän mennessä?

”Hyvin. Lukio on täynnä mukavia ihmisiä, ja opetus on laadukasta, eli ei voi valittaa. Ilmapiiri on myös kohdallaan!”

Onko lukio vastannut odotuksiasi?

”On ja ei. Odotin lukio olevan työläs, ja sitä se onkin. Opiskeltavat asiat eivät kuitenkaan ole läheskään niin vaikeita kuin luulin. Tunnelma lukiossa vastasi odotuksiani oikeastaan täydellisesti.”

Mikä lukiossa tuntuu mukavalta, entä haastavalta?

”Mukavin asia lukiossa on mielestäni se, että omia opintoja voi painottaa tietynlaisiin aineisiin eikä epämieluisia kursseja ole käytävä niin paljon kuin niitä, jotka oikeasti kiinnostavat. Hankalin asia onkin sitten siitä päättäminen, mitä kursseja tahtoo käydä.”

Mistä oppiaineista pidät eniten?

”Pidän eniten erilaisista luonnontieteistä, kuten fysiikasta ja biologiasta.”

Miltä etäopiskelu lukiossa on tuntunut?

”Itse pidän ehdottomasti enemmän lähiopetuksesta kuin etäopetuksesta, mutta ei kotona oleminenkaan ihan kauheaa ole. Ainakin voi nukkua hiukan pidempään. Etäopiskelu taitaa olla pikkuisen lähiopiskelua työläämpää mutta ei kamalasti.”

Mitä odotat tulevilta lukiovuosilta?

”Odotan lukiovuosiltani erilaisia projekteja, jos tilanne sallii, sekä sitä, että keksin, minne haluan opiskelemaan ja töihin tulevaisuudessa. Kavereiden kanssa vietettyä aikaakaan ei saa jättää mainitsematta.”

Veeti Eskelinen

Miten olet viihtynyt lukiossa tähän mennessä?

”Olen viihtynyt lukiossa todella paljon. Täällä on ollut todella mukava opiskella.”

Onko lukio vastannut odotuksiasi?

”Lukio on ylittänyt odotukseni. Kaikki ovat täällä tosi kivoja, ja opiskeluympäristö on hyvin miellyttävä.”

Mikä lukiossa tuntuu mukavalta, entä haastavalta?

”Kaikkihan täällä lukiossa nyt tuntuu mukavalta, vaikka alussa paikkoja olikin hieman vaikea löytää lukion koon takia. Onneksi hetken oltuani pystyin helposti suunnistamaan rakennuksen sisällä.”

Mistä oppiaineista pidät eniten?

”Tähän onkin todella helppo vastata. Lempioppiaineeni ovat ylivoimaisesti englanti ja historia.”

Miltä etäopiskelu lukiossa on tuntunut?

”Etäopiskelu on sujunut aika vaivattomasti. Olen tottunut yksinäni opiskeluun, vaikka viihdynkin paljon paremmin ihmisten seurassa.”

Mitä odotat tulevilta lukiovuosilta?

”Tuleville lukuvuosille minulla nyt ei hirveästi ole mitään suuria odotuksia. Toivon vain pääseväni tutustumaan niin moneen uuteen ihmiseen kuin mahdollista.”

Anonyymi haastateltava

Miten olet viihtynyt lukiossa tähän mennessä?

”Olen viihtynyt lukiossa hyvin.”

Onko lukio vastannut odotuksiasi?

”En ole varma, sillä minulla ei oikeastaan ollut odotuksia, mutta ihan kivaa täällä on ollut.”

Mikä lukiossa tuntuu mukavalta, entä haastavalta?

”Lukiossa mukavaa on kavereiden kanssa oleminen ja enemmän itsenäisesti tehtävien tekeminen. Haastavinta on esseiden kirjoittaminen ja se, että pysyisi etäkoulun aikana kaikissa aineissa mukana.”

Mistä oppiaineista pidät eniten?

”Pidän eniten maantieteestä ja biologiasta.”

Miltä etäopiskelu lukiossa on tuntunut?

”Etäopiskelu on ollut hankalaa, kun läksyjä ja videopuheluita on eri paikoissa. En myöskään ole yhtä motivoitunut. Tarkoitan, että jos pitäisi valita sängyssä makaamisen ja sarjojen katsomisen tai koulutehtävien tekemisen väliltä, valitsisin ensimmäisen vaihtoehdon.”

Mitä odotat tulevilta lukiovuosilta?

”Lukiossa opiskelu on työlästä, mutta samaan aikaan se tuntuu vapaammalta kuin yläkoulussa. On itse enemmän vastuussa asioista. Toivoisin, että pääsisimme joskus koronasta eroon ja ei tarvitsisi enää käyttää maskeja. Jatkuva ajatus viruksen saamisesta ja joukkoaltistumisesta ei ole kovinkaan mukava.”

Alina Lopez Louhelainen

Miten olet viihtynyt lukiossa tähän mennessä?

”On mennyt ihan hyvin. Lukio on tuntunut paljon erilaisemmalta kuin luulin, ja tykkään todella paljon siitä. Tunnen kuuluvani paljon enemmän lukioon kuin ammattikouluun.”

Onko lukio vastannut odotuksiasi?

”On sillä tavalla, että kaikki on niin uutta, isoa ja laajaa. Vaihtelevaa ja semmoista, mutta sillä tavalla myös ei, tiedäthän, kun elokuvissa näkee aina amerikkalaisia kouluja, niin odottaa käytävien olevan pitkiä ja siellä olevan lokeroita. Rakastumisia ja nörttejä pudottamassa tavaroitaan. Kun on katsonut paljon elokuvia, niin on tietty käsitys lukiosta, joka muuttuu heti oikeaan lukioon tultaessa.”

Mikä lukiossa tuntuu mukavalta, entä haastavalta?                         

”Mukavat tuntemukset on kaikki ne ihmiset, jotka olen täällä nyt tavannut. Myös vaihtelevaisuus opettajissa, hypärit ja luokkien vaihteleminen. Kaikki on niin erilaista kuin yläkoulussa ja peruskoulussa, jossa oltiin vain parissa luokkahuoneessa ja opettajat silloin tällöin vaihteli. Kaikki on niin omatoimista. Tykkään todella paljon uusien asioiden oppimisesta, ja se on itse asiassa yksi syy, miksi tulin tänne lukioon. Haastavat puolet on nämä pitkät tunnit, että tunnit menevät 45 minuutista tuntiin ja viiteentoista. En jaksa semmoisia. Myöskin lukion tahti on todella kova, ja projekteja tulee joka viikko uusia. Kun uusi jakso alkaa kaikki menee aina uusiksi.”

Mistä oppiaineista pidät eniten?

”Mitkä ovat minun lempioppiaineeni tällä hetkellä? Kuvis, kun kuvislinjalla ollaan. Sen lisäksi melkein kaikki aineet. Mietin tässä vain, että mistä aineista en tykkäisi hirveästi. No siis, liikunta. Oppiaineista en juurikaan vihaa mitään, mutta jos on kieliä monta samaan aikaan, niin pää menee vähän pyörälle.”

Miltä etäopiskelu lukiossa on tuntunut?

”Se tuntuu paremmalta kuin peruskoulussa tai yläkoulussa. Siinä mielessä ainakin, että meillä on oikeasti opetusta, mutta sitten se toisaalta on myös todella rankkaa, koska ei voi tehdä asioita omaan tahtiin. Täytyy aina olla niillä tunnin ja viidentoista minuutin tunneilla. Olen aina tiennyt, että etäopiskelu ei sovi minulle, ei sitten ollenkaan. Erittäin rasittavaa, ja olisi vain kiva nähdä kaikkia ja sosialisoitua.”

Mitä odotat tulevilta lukiovuosiltasi?

”Paljon kavereita ja tosi paljon ihania muistoja. Odotan penkkareita ja vanhojen tansseja. Kaikkia muitakin menoja. Odotan myös todella paljon onnistumisiani esimerkiksi kurssiarvosanoissa. Odotan myös jossakin vaiheessa saavani huonojakin arvosanoja. Odotan sitä, että tulen itsenäistymään vähän enemmän ja oppimaan uusia asioita.”