Facebookillinen elämää

Not_facebook_dislike_thumbs_down

En peukuta yhtään.

Voiko nykyään edes elää ilman facebookia? Monelle lukiolaiselle facebookin vieroitusoireet ovat tuttuja. Nykivä käsi ja pienoinen ahdistus mielessä ja rauhattomuus vatsanpohjassa kuuluu asiaan, kun hermoilee oman profiilinsa mielenkiintoisuuden puolesta.

Facebook antaa monelle käsityksen ajan hermosta, jolla on koko ajan oltava voidakseen esiintyä ajastaan tietoisena sosiaalisena kansalaisena. Omassa tuttavapiirissäni tekemäni tutkimuksen mukaan Facebook-käyttäytymisen suhteen on olemassa kolme erilaista pääryhmää: kummajaiset, jotka eivät ole Facebookissa (epäilyttävää, onko niillä jotain salattavaa) tavikset (käyttöaika vaihtelee, jotkut muuttuvat kummajaisiksi kun luopuvat ja osasta tulee eksplikoijia) ja eksplikoijat (Facebook on luonnollinen osa elämää, eivät muista miten selvisivät ilman.)

Näin tämä ajan hermo toimii. Ensimmäiseksi väsynyt lukiolainen A kirjoittaa Facebookiin päivän ensimmäisen statuspäivityksensä noustessaan sängynpohjalta ja yrittää saada maailmansa käyntiin; ”Join kahvia ja lähden kouluun. Ei sitten millään huvittais.” Kun lukiolaisen ystävä näkee tämän hän peukuttaa ja likettaa lukiolainen A:n kahvinjuontia ja tämän aamiaisvalikoimaa. Hän myös kommentoi; ”maanantait on kamalia”, ja näin lukiolainen A tietää, että lukiolainen B tykkää hänen kahvinjuonnistaan. Tämä on keksintö, joka on mullistanut sosiaalisen kanssakäymisen täysin!

Sitten onkin ammattimaisen tilannepäivityksen aika. Lukiolainen B laittaa raakaversion omasta olemassaolostaan Facebookiin ja lukiolaiset C ja A lukevat sen nopeasti kiirehtiessään kouluun tai tarkistavat ilmoitukset tuntien välillä. Minifiidin tarjotessa A:lle lohdullista tukea hän tarkastaa fiidinsä ja kommentoi heidän statuspäivityksiään. Kaiken kaikkiaan syntyy paljon kielioppivirheitä, ahdistusta, stressiä ja kiirettä, sekä mahdollisesti aakkoskeittoa kaukaisten tuttavien ja tuntemattomien Facebook kavereiden C:n E:n F:n G:n ja H:n tägätessä alkuperäisten A:n B:n ja C:n kommentteja statuspäivityksiinsä.

Tärkeää on tehdä testejä, jossa käy ilmi millainen ihminen oikeasti tulet olemaan, sillä Facebookissa oppii nopeasti hyväksymään sen tosiasian, että konehan sen tietää parhaiten. Tärkeää on ilmoittaa onko mahdollisesti vakavassa parisuhteessa vai onnellisesti sinkku ja pitääkö lukiolainen B omaa parisuhdettaan neiti X:n kanssa ”vakavana”. On myös mahdollista tehdä kipeitä tunnustuksia lähimmille kavereilleen, niille viidellekymmenelle, omista yksityisasioistaan Facebookin ”anonymiteetin” turvin. Kukapa ei haluaisi kuulla, kun lukiolainen A toteaa estottomasti pitävänsä vaaleanpunaisia käsirautoja lipaston laatikossa.

Lisäksi Facebook tarjoaa hyvää hyvyyttään ihmisille selainpelejä, joissa mahdollisuudet viihtymiseen ovat huikeat. Mafiawarsissa tehdään rikoksia ja värvätään ystäväsi mafiaperheesi rikoskumppaneiksi.  Tämä kuluttaa hiukan energiaa, mutta älä huoli; saat rahaa ja kokemusta palkkioksi.  Voit perustaa rikollisia yhtiöitä aina Brasiliaa ja Etelä-Afrikkaa myöten. Tai mitäpä jos ryhtyisit maantalousalalle huikean suosion saavuttaneessa FarmVillessä, Island Paradisessa,  Farm Countyssä ja Karma Valleyssa? Mitäs mullasta ja kitkemisestä oikeassa maailmassa, kun voi saada virtuaalisia palkintoruusukkeita, rahaa tai jonkin kivan tavaran kaupasta ilmaiseksi. Voit jopa saada arvonimiä ja tulla, ta-da-daa; Great Farmeriksi. (Huom, tällä nimellä herätät kavereissasi ehdollistuneen kunnioituksen tunteita.)

Ja olennaisinta Facebookissa on tietenkin ystäväpörssin ylläpito, kavereiden keräily. Uhriksi joutuvat kaikki luokkatoverit ala-asteelta, puolitutut joiden kanssa ei normaalisti kasvotusten vaihtaisi kuin muutaman latteuden, sekä parhaimmat kaverit, joiden kanssa ei oikeasti ehdi vaihtaa juurikaan kuulumisia, ei ainakaan niin paljon kuin livenä. Aikajanasta näet päivän saavutuksesi ja päivityksesi. Saat myös paljon tuntemattomia ”kavereita” jotka haluavat jakaa juuri sinun kanssasi nämä omat kuvansa, jotka aiheuttavat verenpaineen kohoamista ja jos kyseessä on lomakuva, kateuden pistoksen.

Erot ovat selvärajaisia. Toiset käyttävät fiidinsä seuraamiseen huomattavankin paljon aikaa, pelailevat pelejä ja tsätättäävät kiivaasti. Lopulta kyse on verkostoitumisesta ja viitseliäisyydestä. Kaikista kauheinta Facebookissa kuitenkin taitaa olla kaikkien muoti-ilmiöiden yhteinen haittapuoli. Ne jotka eivät ole ilmiöstä kiinnostuneita tai ovat sen vaikutuspiiristä poistuneet, eivät voi olla tuntematta hivenen kaihoa muiden päivittäessä itseään nettiin.

En peukuta sitten yhtään.

Facebook-terminologiaa tietämättömille
Peukutus: tykkäät päivityksestä, kommentista, kaveristasi ja haluat tehdä sen julkiseksi. Peukunmuotoinen painike, jossa lukee esim: tykkään, like, tycker…
Liketus: katso peukutus
Dellata: Potkaista kaverilistalta inhan kommentin sanonut ”kaveri” synkkään bittiavaruuteen
Eksplikoida: Sanoa suoraan, selittää selvästi (jättämättä asioita pääteltäväksi), kommentoida kovaotteisesti toisen kommentteja.
Tsätätä: keskustella reaaliaikaisesti, tai niin reaaliaikaisesti kuin se on mahdollista.
Status: tilannepäivitys, jota sinun on päivitettävä jatkuvasti, jos tahdot olla kavereidesi arvoinen.
Tägätä: Täggäämällä voit merkitä toisia käyttäjiä esimerkiksi kuviin, omiin tilapäivityksiin, paikkamerkintöihin tai kommentteihin toisten profiileissa tai sivuilla. Täggääminen toimii siis myös eräänlaisena kommunikointivälineenä, jota ilman et välttämättä tietäisi, kuka on sinut päivityksissään maininnut.
Minifeed: Antaa sinulle yksityiskohtaista tietoa lataamiesi sovellusten, hankkimiesi ystävien ja uusien sovellusten lähettämistä viesteistä.
fiidi: Etusivu, josta näkee kaikkien kavereidensä ja ihailemien sivujen viimesimmät päivitykset.
Minifeed: Antaa sinulle yksityiskohtaista tietoa lataamiesi sovellusten, hankkimiesi ystävien ja uusien sovellusten lähettämistä viesteistä.
timeline = aikajana: Uusi entisen wallin syrjäyttänyt virtuaalitila, jossa kaikki päivittämäsi asiat näkyvät aikajärjestyksessä. Toiminto helpottaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun sinuun kohdistuvaa seurantaa.
Farmville: Facebookin suosituin selainpeli jossa kynnät, istutat ja hoidat puita, kasveja ja vihanneksia, mutta saatat unohtaa vuodenaikojen kulun oikeassa maailmassa.
Mafiawars: Jossa horjutat järjestelmällistä yhteiskuntaa ja teet maailmasta pahemman paikan. Kirjoittajan oma suosikki.
Ekstruuderi: Sillä on jotain tekemistä sulakkeiden kanssa.

Kuva: Kvarki1 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

image_pdfimage_print

Järjen toimitus

Järjen sanavalmis toimitus harrastaa maailmanparantamista juttu jutulta, ja tavoittelee hitaasti mutta varmasti valtakunnan ykkösmedian paikkaa. Toimituksen työpolitiikkana on tehdä asiat tekemällä asiat, eli projektit tulevat (yleensä) tehtyä - kunhan vain suklaakeksejä ja riittävästi kofeiinia on saatavilla.

You may also like...