Mikä on toteemikenkäsi?

Kuva: Heikki Tervanen

Eräänä sumuisena iltana Tyynenmeren rannalla, erään pienen kaupungin pienessä hotellissa makasin sängyssä ja mietin sitä, mitä kolmelta aamuyöstä nyt mietitäänkään. Kännykkää selatessani tajusin toteemieläin-kysymyksen kliseisyyden, ja kehitin oman toteemikenkä-systeemin. Millainen kenkä SINÄ olisit?

Jos sinusta tuntuu, että haluat sulkea elämästäsi pois kaiken muun paitsi tietokoneen, ja että on hyvä idea eristää itsesi sisätiloihin katsomaan Netflixiä koko loman ajaksi, saattaa hyvinkin olla, että olet saapas. Saappaat ovat mukavia lämmittäjiä, eivätkä eristäytyvästä luonteestaan huolimatta ole täysin epäsosiaalisia. On tietenkin olemassa erimallisia saappaita, kuten satunnaisesti trendikäs Nokian saapas ja laumaeläin vaellussaapas. Parhaiten saappaat tulevat toimeen vaellus- ja työkenkien kanssa johtuen samanlaisista käytännöllisistä ominaisuuksista.

Jos alat odottaa seuraavaa kesää jo ensimmäisten UGGien ilmestyttyä näköpiiriin ja tulet toimeen melkein kenen kanssa tahansa, saattaa olla, että olet mukava ja taipuisa kangaskenkä. [pullquote-right]… saattaa olla, että olet mukava ja taipuisa kangaskenkä.[/pullquote-right] Kangaskenkiä on paljon ja niitä on helppo löytää, mutta kun kangaskenkää käyttää vähän aikaa, sen pohja alkaa kulua. Joku saattaa heittää vanhat kengät pois, mutta tämä ei tunnu kaikista hyvältä vaihtoehdolta. Nimittäin kun kengällä kävelee, muokkautuu kenkä kävelijän jalan mukaan. Kangaskengissä on vain se huono puoli, että ne eivät kestä kovinkaan hyvin kylmää tai märkiä olosuhteita.

Maiharit ja vaelluskengät. Näihin kahteen kenkämalliin saattaa olla vaikea tutustua, mutta alkukankeuden jälkeen vaelluskengistä ja maihareista tulee uskolliset ja kestävät ystävät useiksi tuleviksi vuosiksi, jos vain osaat pitää niistä hyvää huolta. Tietenkin on mahdollista, että maiharin tai vaelluskengän malli ei vain millään sovi, jolloin ei voi kuin kokeilla muuta mallia. Vaelluskenkiä ja maihareita on nimittäin vaikea muuttaa nopeasti.

Oletko urheilullinen? Olet selvästikin lenkkari. Teknisiä, pehmustettuja, avoimia, muotoiltuja – lenkkareita löytyy jokaiseen tarpeeseen, mutta niiden yleinen käyttötarkoitus on kuitenkin aina jotenkin urheiluun liittyvää. Vaikka vääränmalliset lenkkarit voivat hiertää ikävästi pitemmän päälle,  oikeanlaiset lenkkarit säästävät sinut monilta ikävältä hankaumilta ja kivuliailta rakoilta. Onneksi niiden käyttöikäkin on pitkä.

[pullquote-left]Riippumatta siitä, mikä toteemikenkäsi on, on aina olemassa jokin toinen kenkätyyppi, joka tukee sinua.[/pullquote-left] Sandaalit tai mitkä tahansa ”avoimet” kengät ovat mukavia alusta loppuun asti. Useita vuosia kestävälle tuttavuudelle tulee usein käyttöä sekä kotona että rantalomalla.  Helppokäyttöiset kengät eivät kauheasti vaadi huoltoa vaan pitävät huolen itsestään, mutta suuremmalla käytöllä alkaa huonosti valittu malli jättämään jälkiä jalkoihin. Tähän kuitenkin tottuu jos on valmis vaihtamaan mukavuuden parempaan ilmavuuteen ja ruskettuneisiin varpaisiin.

Riippumatta siitä, mikä toteemikenkäsi on, on aina olemassa jokin toinen kenkätyyppi, joka tukee sinua. Jos esimerkiksi tuntuu, että kesäkenkä toisessa jalassa alkaa kiristää, niin voit vaihtaa toiseen jalkaan vaikka rennomman sandaalin. Jotkin kenkätyypit vain kulkevat paremmin toisten kanssa, jotkin taas eivät vain sovi lainkaan yhteen.

Alunperin kirjoittanut Heikki Tervanen

image_pdfimage_print

You may also like...

1 Response

  1. Tuula sanoo:

    Kenkien valinta on aina itselleni varsinainen prosessi. Rakastan kesäisin sandaaleja ja avoimia kenkiä, jotta jalat saavat hengittää. Varsinkin kun työskentelen päivät hoitajana ja työkengät eivät ole avomalliset. Talvisin valitsen mielelläni hieman maiharityyppisen mallin, joka istuu hyvin ja tukee jalkaa. Tykkään myös liikkua paljon luonnossa, joten kengän tulee olla monipuolinen.