Kiehtova Kiasma

Kiasmassa on mahdollista saada monenlaisia kokemuksia. Tässä on Järjen toimittajan Kati Lahden kokemus. 

Kuva: Kati Lahti

Helsingissä Mannerheimin kadulla sijaitseva nykytaiteen museo Kiasma tarjoaa hyvän aloituspaikan taiteen maailmaan ja sijaitsee myös sopivan välimatkan päässä Helsingin rautatieasemasta. Vaihtuvat näyttelyt tarjoavat aina jotain uutta ja kiinnostavaa katseltavaa. Lisäksi Kiasma tarjoaa mahdollisuuden seurata erilaisia esityksiä ja tapahtumia.   

Tällä hetkellä Kiasmassa on Torbjorn Rodlandin Fifth Honeymoon sekä useiden eri taitelijoiden teoksista koostuva Yhteiseloa-kokoelmanäyttely. Rodlandin Fifth Honeymoon näyttely koostuu lähinnä yksittäisistä kuvista sekä muutamasta kuvasarjasta, joissa suurimmassa osassa esiintyvät ihmiset. Näyttelyssä on kuitenkin mukana myös yksi video, jossa nuori poika laulaa. Fifth honeymoon on Rodlandin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Yhteiseloa-näyttely käsittelee puolestaan ihmisen luonto suhdetta muiden eläinten näkökulmasta.  Näyttely onkin sekoitus monien eri taiteilijoiden veistoksia, maalauksia, kuvia ja videoita. Mukana on myös pelkästään kuunneltava teos. Monien eri taiteilijoiden äänen huomaa hyvin näyttelyä katsellessa sillä eri teoksien näkemys teemasta vaihtuu myyttisestä nopeastikin todellisemmaksi ja konkreettisemmaksi.  

Kokonaisuudessaan pidin Kiasmasta. Molemmat näyttelyt olivat omalla tavallaan kiinnostavia, vaikka ovatkin aivan erilaisia. Torbjorn Rodlandin näyttely kuitenkin kiehtoi minua enemmän, sillä siinä pystyin seuraamaan samojen esineiden matkaa eri kuvissa. Fifth honeymoon näyttely tuntui ikään kuin tarinalta ja se muodosti myös paremman kokonaisuuden Yhteiseloa-näyttelyyn verratessa. Silti paras teos koko museossa on ehdottomasti Yhteiseloa-näyttelyssä oleva Andris Eglitiksen maalaus RNP2S, jossa suurelle mustalle pohjalle on maalattu värien spektri. Yhteiseloa-näyttely myös vaatii hieman enemmän keskittymistä, jos haluaa huomata kaikki pienetkin yksityiskohdat. Esimerkkinä viiden kuvan kokoelma, johon on piilotettu vain läheltä näkyvää tekstiä. Jos siis haluaa saada täyden kokemuksen Kiasmassa vieraillessaan kannattaa varata ainakin pari tuntia aikaa.  

image_pdfimage_print