Koeviikko. Mikä se on?

10799906_1007918702567490_783879658_o

Ilmiö nimeltä koeviikko (tunnetaan myös itku- ja kärsimysviikkona) on joka jakson loppuun sijoittuva seitsemän päivän ajanjakso – tuttu myös elokuvasta Ring – jonka aikana käydään tekemässä jakson aikana käytyjen kurssien kokeet. Kokeiden tarkoitus on selvittää, mitä olet (siis et ole) oppinut kurssien aikana. Kaikista aineista ei välttämättä ole koetta, jolloin opettaja kertoo tai unohtaa kertoa asiasta kurssin alussa. Ennen koetta pidetään kertaustunti, jonne kannattaa mennä. Legenda kertoo: opettajat paljastavat välillä, minkä tyyppisiä tehtäviä on tulossa, mihin aihealueeseen kannattaa keskittyä enemmän ja antavat ilmi valtionsalaisuuksia.

Apua! Miten selviän?

Kauhutarinoista huolimatta koeviikkoa ei tarvitse pelätä, kunhan opettelee nämä neljä koeviikosta selviämiseen auttavaa asiaa:

  • Lue viisi minuuttia ja pidä tauko. Lue kymmenen minuuttia ja päätä, että ansaitset ahkeroinnillasi puoli tuntia katseluaikaa Netflixissä. Sitten toista koko homma.
  • Yritä löytää sisäinen lukemisen välttelijäsi. Voit vaikka tiskata, siivota, kirjoittaa englannin aineen, itkeä, nukkua päiväunet tai kehitellä parannuksen syöpään.
  • Nuku ja syö! Koeviikon aikana kertyneitä kiloja ei lasketa, piste.
  • Älä stressaa liikaa. Pidä taukoja lukemissa ja tee jotain kivaa. Mene ulos. Soita kaverille. Pelaa Pokemonia. Ilman taukoja lukemisesta ei tule mitään.

Otanko kokeeseen muuta kuin tietoni ja taitoni?

Kyllä. Kokeeseen mentäessä mukana tulee olla joko iso- tai pieniruutuista konseptipaperia aineesta riippuen, kirjoitusvälineet, viivoitin, oman halun mukaan hiukan naposteltavaa, tölkkikaupalla energiajuomaa tai termoskahvia ja nenäliinoja itkemistä varten. Aikaa kokeen tekemiseen on kolme tuntia, mutta vain harvat ja valitut saavat itsensä pysymään luokassa niin pitkään. Muista: jos koe on liian vaikea, voit aina kostaa opettajalle istumalla luokassa koko koeajan, jolloin opettaja ei pääse aikaisemmin kahvitauolle. Luokasta voi toki poistua aikaisemminkin. Kokeet alkavat pääosin 9:30, ellei opettajan kanssa ole muuta sovittu.

Koeviikko ohi. Siinäkö se oli?

Siinähän se. Kokeiden palautus on myöhemmin seuraavassa jaksossa. Kokeet pitää hakea todistusaineistoksi. Jos jokin koe ei mennyt läpi, on mahdollisuus mennä uusintakokeeseen. Sitten vain seuraavan koeviikon kauhuja odottelemaan.


koeviikko 2

Alunperin kirjoittanut Jasmine Leppä

image_pdfimage_print

You may also like...