Onko antibioottien aika ohi?

Lähde: Adobe Stock

Turvaudumme usein antibiootteihin, jotka hoitavat mikrobien aiheuttamia infektioita, mutta mitä tapahtuu kun antibiootit eivät enää toimikaan

Superbakteerit ovat kehittyneitä bakteereita, jotka ovat immuuneja antibiooteille. Tämä ominaisuus tekee bakteerien tuhoamisesta todella vaikeaa ja tautien hoitamisesta miltei mahdotonta antibiootin menetettyä tehonsa. Antibiooteilla on ollut suuri vaikutus nykypäivän lääketieteen kehitykseen, sillä kaikki tulehdukset ja niiden ehkäisy, esimerkiksi leikkauksen jälkeen, hoidetaan antibiooteilla. Kun antibiootit eivät enää estä tulehduksia, jopa harmittomimmat voivat koitua kohtaloksi.

Mitä enemmän antibiootteja käyttää, sitä parempi mahdollisuus bakteereilla on kehittyä immuuneiksi niitä vastaan. Emme kuitenkaan voi niin vain lopettaa antibioottien käyttöä, sillä suuri osa nykylääketieteestä on niistä riippuvaisia. Voimme ainoastaan vähentää antibioottien turhaa käyttöä ja odottaa että tutkijat kehittävät jonkinlaisen ratkaisun tilanteelle.

Antibioottien turha käyttö on nykypäivänä pelottavan suurta. Lääkärit määräävät antibiootteja liiankin helposti moniin tauteihin, vaikkei heillä olisi täyttä varmuutta vallitsevasta taudista. Myös ruokataloudessa antibiootteja syötetään eläimille etukäteen tautien estämiseksi, jolloin superbakteerit pääsevät helposti kehittymään immuuneiksi niille ja siirtyvät helposti lihantuotantoeläimissä ihmisille. Joten tulevaisuudessa voimme varautua paljon pahempiin sikainfluenssoihin jotka voivat tappaa vuodessa jopa noin kymmenen miljoonaa.

Kaikkea toivoa ei kuitenkaan ole menetetty, sillä uusia mahdollisia ratkaisuja superbakteerien tuhoamiselle esitetään koko ajan. Yhtenä lupaavimmista vaihtoehdoista voidaan pitää viruksia. Tutkijat ovat huomanneet, että tietyt virukset pystyvät tuhoamaan superbakteereja. Myös Suomessa tutkijat ovat lähteneet mukaan kehittämään viruksista saatavia parannuskeinoja. Ja ehkä jonain päivänä, jos lääketiede sallii, virukset syrjäyttävät perinteisen antibiootin.

Alunperin kirjoittanut Peppiina Puttonen

image_pdfimage_print

You may also like...