Resepti: Pikaiset piparit joulukiireen alla
Itse tehdyt piparit ovat joulun maistuvin herkku, eikä niitä pysty vastustamaan vaikka millä dietillä olisikin. Mutta miksi niiden tekoon on käytettävä niin kauheasti aikaa? Taikina yön yli jääkaappiin? Ei sellaiseen joulukiireessä vain ole aikaa! Onhan kaupassa tietenkin myös valmista piparkakkutaikinaa, mutta ei se vedä vertoja itse tehdylle.
Siksi etsimme pikkuveljeni kanssa nopeaa piparkakkureseptiä, jolla piparit valmistuisivat päivässä. Löysimme reseptin ja päätimme heti kokeilla sitä. Jotta sinäkin voisit kokeilla sitä, niin…
Tarvitset:
400 g sulatettua voita
3 kananmunaa
4,5 dl sokeria
1 dl siirappia
5 tl jauhettua kardemummaa
3 tl ruokasoodaa
3 dl perunajauhoja
9 dl vehnäjauhoja
Halutessasi voit koristella valmiit piparit käyttämällä sokerimassaa, valmista kuorrutetta, mantelirouhetta ja nonparelleja.
Valmistus:
Sulata ensiksi 400 g voita, vaikka kattilassa, ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit myös käyttää juoksevaa margariinia (ei suositeltavaa).
Sekoita kuivat aineet keskenään (kardemumma, ruokasooda, perunajauhot ja vehnäjauhot).
Seuraavaksi vaahdota sokeri ja kananmunat isommassa kulhossa, ja sen jälkeen lisää kulhoon siirappi, kuivat aineet sekä jäähtynyt voisula vähitellen.
Alusta taikina käyttämällä käsiäsi, kunnes kaikki ainekset ovat tasaisesti sekoittuneet. Päällystä kulho muovikelmulla ja aseta se jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
Kun taikina on ollut jääkaapissa tarpeellisen ajan, ripottele jauhoja pöydälle ja kauli taikina ohueksi levyksi. Pidä osa taikinasta kulhossa, joset aio käyttää koko kulhollista taikinaa kerralla. Voit säilyttää ylimääräisen taikinan yön yli jääkaapissa muovikelmun alla.
Painele piparkakkumuottien avulla kuvioita tai leikkaa vaikka veitsellä. Käytäthän tarpeeksi jauhoja, jotta taikina irtoaisi pöydästä. Jauhoja ei kuitenkaan saa sekoittua liikaa taikinaan, sillä muuten taikinasta tulee liian jauhoista, eikä sitä enää pysty käyttämään.
Sijoita palaset pellille ja aseta ne uuniin 200 °C 2–5min, kunnes ne ovat saaneet tasaisen vaaleanruskean värin.
Nosta piparit pois pelliltä leivinpaperineen, jotta ne jäähtyisivät nopeammin. Anna pipareiden jäähtyä aivan kokonaan, ennen kun aloitat koristelun.
Alunperin kirjottanut Nette Koivisto