Vaikeuksia koeviikosta selviämisessä? – Tässä viisi vinkkiä opiskeluun

Joulu tekee tuloaan, mutta vielä on selvittävä viimeisestä koeviikosta ennen lomaa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka helpottavat opiskelua:

1. Koulujutut ennen kaikkea
Helposti käy niin, että kun tulee kotiin, unohtuu netin ääreen ja kouluhommat jäävät vasta iltamyöhään. Tämä kuitenkin lisää stressiä ja tulee kiire kouluhommissa. Kun opiskelee yöllä, ei jaksa olla koulussa ja mieli on maassa. Siksi kannattaa tehdä läksyt pois alta heti kotiin tultuaan. Sillä tavalla jää aikaa myös muulle.

2. Kännykkä pois opiskellessa
Kännykkä on kiva tapa viettää aikaa, mutta se vaikeuttaa keskittymistä. Olen huomannut sen omalla kohdalla. On vaikea keskittyä läksyihin, kun viestejä lähetetään koko ajan. Keskittyminen helpottuu huomattavasti, kun laittaa kännykän pois. Ne viestit voivat odottaa vielä siihen asti, kun läksyt on tehty. Välillä ja varsinkin koeviikolla on hyvä pitää sometaukoa. Sen avulla keskittyminen paranee varmasti.

3. Aikataulutus helpottaa
Kun koulujuttuja on paljon, aika ei aina riitä kaikelle. Siksi aikatauluttaminen helpottaa elämää huomattavasti. Kannattaa suunnitella etukäteen, milloin tekee läksyt ja milloin lukee kokeisiin. Varsinkin koeviikolla aikataulutuksesta on hyötyä, ettei kokeisiin lukeminen jäisi yölle. Lisäksi aikaa täytyy riittää myös harrastuksille ja levolle.

4. Vapaa-aikaakin pitää olla
Vaikka koulu on tärkeä, ei saa rasittaa itseään liikaa opiskelemalla koko ajan. Vapaa-aika on myös tärkeä. Liikunta on hyvää vaihtelua opiskeluun. Se nostaa kuntoa ja tuottaa hyvän mielen hormonia. Ulkoilu tekee myös hyvää keholle ja mielelle. Lisäksi säännöllinen ja monipuolinen ruoka sekä riittävä yöuni tukevat opiskelua.

5. Muista palkita itsesi
Kun koeviikko tai tavallinen kouluviikko on ohi, muista palkita itsesi pitkän ja rasittavan viikon jälkeen. Voit mennä esimerkiksi kahville tai tavata kavereita. Kunhan teet jotain, mikä saa ajatuksesi pois koulusta ja arjesta. Se antaa voimaa jaksamaan vielä seuraavankin viikon.

Alunperin kirjoittanut Eeva Ubina

image_pdfimage_print