Jouluperinteet uusiksi

Kuva: Emma Virtanen

Alkavatko kinkku ja laatikot pikkuhiljaa tökkiä? Entäpä tontut? Lue miten joulua vietetään muissa maissa ja poimi uudet perinteet itsellesi.

Slovenia

Sloveniassa lahjat odottavat kuusen alla nimilapuilla varustettuina ja ne avataan yhdessä jouluaamuna. Jouluna syödään yhdessä, vaikkei tyypillistä jouluruokaa olekaan. Muutenkin perheen kanssa vietetään aikaa.

Englanti

Englannin joulu etenee melko samalla tavalla kuin Sloveniassa. Perinteistä jouluruokaa ovat kalkkuna, pekoniin kääritty makkara ja perunat. Jälkiruokana syödään suklaavanukasta.

Itävalta

Joulua juhlitaan Itävallassa 24. joulukuuta samoin kuin Suomessa. Jouluaamuna tehdään vielä viime hetken valmisteluja ja koristellaan joulukuusi. Illalla mennään kirkkoon ja kotona vielä lauletaan tai luetaan jouluevankeliumi. Sitten syödään illallinen. Perinteistä jouluruokaa on karppi, hanhi tai nuudelikeitto nakeilla.

Aterian jälkeen avataan lahjat, jotka tuo pieni ja enkelimäinen lapsi, Christkind (”kristitty lapsi”). Kun lahjat ovat kuusen alla, vanhemmat soittavat pientä kelloa, jotta lapset tietävät että Christkind on lähtenyt.

Kypros

Jouluna kyproslaiset ovat perheen kanssa tai käyvät vuorilla toiveenaan nähdä lunta. Lapset myös kiertävät taloissa laulamassa joululauluja ja heidät palkitaan rahalla tai herkuilla. Joululahjat tuo tyypillisesti joulupukki.

Kyproksella jouluateriaan kuuluu souvlaa eli tulessa valmistettua lihaa ja koupepiaa eli lihaa ja riisiä viininlehtiin käärittynä. Makeita tarjoiluja ovat puolestaan kourambiedes eli eräänlainen keksi tomusokerilla sekä melomakarona, joka on jälkiruoka, jossa on pähkinöitä ja siirappia.

Alunperin kirjoittanut Meeri Manninen

image_pdfimage_print

You may also like...